Нова подкрепа за невинността на сестрите по СПИН-делото

Нова подкрепа за невинността на сестрите по СПИН-делото

Докладът на либийските учени, използван като доказателство срещу петте български медицински сестри и палестинския лидер, осъдени за заразяването на либийски деца със СПИН, не съдържа нищо друго освен предположения и догадки. Това пише дни преди новото заседание на либийския съд СПИН-делото, насрочено за 31 октомври авторитетното британско научно списание "Нейчър" на уебсайта си в сряда. Изданието се позовава на заключенията на водещи международни експерти, на които е бил даден въпросният доклад за проучване.

В материала под заглавие "Шокираща липса на доказателства" "Нейчър" цитира американската епидемиоложка професор Джанин Джагър, според която няма никакви данни за умишлено заразяване на децата със СПИН. По думите ѝ за това пък има солидни доказателства, че някои от децата са били носители на ХИВ-вируса дълго преди идването на българките на работа в болницата в Бенгази.

Либийските власти не са се опитали да извършат епидимиологично изследване, което да установи причинно-следствена връзка между заразените пациенти и отделните медици, отбелязва проф. Джагър. Тя определя либийските данни като "съвсем незадоволителни" и изразява учудване, че медиците въобще са били арестувани, като се има предвид неубедителността на научните доказателства на обвинението.

Нейните изводи се потвърждават и от Робин Уайс, вирусолог и специалист по СПИН в Юнивърсити Колидж Лондон. Проучвайки докладите на либийските експерти и на професорите Люк Монтание и Виторио Колици, Уайс заключава: "Няма основания за съмнения за умишлена инфекция и има силни доказателства за вътреболнична инфекция преди пристигането и след заминаването на палестинския лекар и българските медицински сестри".

Друг експерт - вирусологът Люк Перин от Женева Юнивърсити Носпитал в Швейцария, смята, че либийският доклад представлява "много общи приказки, които не винаги са верни". Той е анализирал проби от 148 от заразените деца и е получил данни за още 37 от тях, докато били лекувани в Швейцария. "Мога да заявя със сигурност, че случаи на ХИВ-инфекция се появяват преди септември 1997 г., като първите случаи най-вероятно са още преди 1996 г.", казва той. Обвинените медици са пристигнали в Либия през март 1998 г.

Според Перин най-вероятният сценарий е дете, заразено със СПИН в болницата през 1997 г. или по-рано, да е било прието отново през 1998 г. и заразата да се е разпространила бързо заради лошите медицински процедури или недостатъчно грижливата стерилизация.

"Ако обвинените бъдат признати за виновни, това ще е пародия на правосъдие", смята Уайс. Заключенията на професор Джагър са сходни: "Има шокираща липса на доказателства в този случай", пише "Нейчър".

В същото време Асоциацията на родителите на заразените със СПИН деца в Либия съобщи, че още едно от 426-те деца, инфектирани с ХИВ-вируса в болницата в Бенгази, е починало.

Деветгодишната Маруа Ануиджи е починала във вторник в детската болница в Бенгази, уточняват от асоциацията, предаде Франс прес.  С нея броят на децата, починали от СПИН в Либия от началото на трагедията, става 52.

Споделяне

Още от България