Нова порция чатове Бобоков-Узунов: Гражданство, криминални регистрации и два "Майбах"-а

Президентският съветник не вижда нищо укоримо

Пламен Узунов и Пламен Бобоков

Нова порция чатове между бизнесмена Пламен Бобоков и президентския съветник Пламен Узунов бе разпространена от прокуратурата в понеделник. По-рано същия ден Бобоков бе на разпит по делото за търговия с влияние, образувано от спецпрокуратурата, която преди това иззе телефона му и започна да преглежда с кого и какво е комуникирал.

Братята Пламен и Атанас Бобокви, основни собственици на "Приста ойл" и компанията за производство на акумулаторни батерии "Монбат", са обвиняеми и като участници в престъпна група, заедно с бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков, заради схема с внос и преработка на опасни отпадъци. Разследващите подозират, че опасните отпадъци от ръководения от Бобокови завод за акумулатори не са били надлежно обезвреждани. По това дело в понеделник бе разпитан бившият шеф на "Лукойл" Валентин Златев.

Миналата седмица прокуратурата даде публичност на разговорите на Бобоков с Узунов и с бившия окръжен прокурор на Русе Николай Николов. От тях става ясно, че президентският съветник е изпратил на Пламен Бобоков решение на Върховния административен съд (ВАС) преди то да бъде официално публикувано. Магистратът Николов пък търси съдействие за нов мандат начело на русенската прокуратура. Самият Бобоков призна, че е лобирал за преизбирането му, защото Николов бил почтен прокурор, но обясни, че не счита това за търговия с влияние. Според Бобоков всички назначения в Русе минавали през областния координатор на ГЕРБ Пламен Нунев.

В понеделник Бобоков бе привикан за разпит в националната следствена служба. След края му той обясни, че са му задавали въпроси за чатовете с Узунов. Бизнесменът отрече да е търсил неговото съдействие.

"Няма нищо укоримо. Никога не съм вършил нищо престъпно", заяви той.

Гражданство

От новите чатове става ясно, че Бобоков е изпратил е на Узунов молба на руски гражданин за получаване на български паспорт. Тя е била подадена през август 2017 г. Тогава руснакът е кандидатствал за гражданство по каналния ред, но молбата му е била отхвърлена заради възражения от ДАНС. Службата считала, че чужденецът може да е заплаха за националната сигурност и затова дала негативно становище.

https://www.mediapool.bg/gal/90/orig_2944466a657b0ecf9172303c00d4c737.jpg

През януари миналата година Бобоков изпратил на Узунов отхвърлената молба. Какво се е случило след това, от съобщението не става ясно.

Самият Бобоков твърди, че няма спомен да е водил такъв разговор с Узунов.

Криминална регистрация

През миналия юни Бобоков изпратил на президентския съветник заявление за заличаване на регистрация от архивите на МВР. Тя била написана от българин от либийски произход. В заявлението си той настоява регистрациите му да бъдат заличени и да му бъде даден достъп до данните, които обработва полицията.

https://www.mediapool.bg/gal/90/orig_08d499e53080a81d5b15c59246724222.jpg

Не е ясно дали и какви действия е предприел Узунов по този случай. Той бе служебен вътрешен министър през 2017 г. Освен това почти целият му трудов стаж е преминал на различни длъжности в МВР.

Във въпросния разговор Бобоков заявява: "Адаш, забравих да ти напомня да провериш моя либийски приятел по твоите канали".

https://www.mediapool.bg/gal/90/orig_bc638ada04aa3ccf687957cde4926684.jpg

Два "Майбах"-а

В края на миналата година Бобоков е изпратил на Узунов данни за автомобил и е искал съдействие да се установи кой е собственикът ѝ, твърди още прокуратурата. Президентският съветник му е върнал отговор, че става дума за два "Майбах"-а, собственост на фирма за наем на автомобили (rent a car).

https://www.mediapool.bg/gal/90/orig_de98d5acd74184009ae471a792c17c35.jpg

Предисторията на този разговор е неизвестна. От самия чат обаче става ясно, че Бобоков вероятно е изпратил непълен регистрационен номер на кола, както и адрес – ул. "Кирил Попов" в "Студентски град" в София.

"Задните букви не видях", написал е бизнесменът.

"Да бъдат предупредени", е репликата на Узунов. А отговорът на Бобоков:

"Нека дойдат утре и да си поговорят с моя личен гард?".

В понеделник бизнесменът отрече да е търсил такава информация от Узунов. "Абсурд! Не!", бе коментарът му.

Вторичен трус

Новото дело срещу Бобоков вече разтресе и други институции. Върховният административен съд започна проверка как неподписаното и необявено съдебно решение за танкера "Бадр" е изтекло от съдилището.

"Целта е да бъдат установени всички факти и обстоятелства във връзка с изтичането на информацията", се казва в съобщението на ВАС.

Въпросното дело бе част от комуникацията между президентския съветник Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков, която бе разпространена от прокуратурата миналата седмица. Узунов е изпратил на Бобоков решението на ВАС да освободи либийския танкер "Бадр" от задържането на бургаското пристанище.

Проблемът е, че решението е изпратено още преди да бъде подписано от съдиите и преди да бъде обявено публично. Съдии по делото са Ваня Анчева, Даниела Мавродиева и Калина Арнаудова. Делото беше заведено по жалба на либийската държавна компания "Либиан Навигейтър", която твърди, че арестът на кораба е незаконен. Прокуратурата подкрепи жалбата на либийците по това дело.

От прокуратурата пък обявиха, че по разпореждане на началника ѝ Иван Гешев е започнала проверка на цялостната дейност на прокурор Николов за последните три години, както и такава за етични нарушения.

"Прокуратурата на Република България заявява, че ще е безкомпромисна в действията си при констатирани случаи на нарушения или престъпления, извършени от представители на прокуратурата, независимо от тяхната длъжност и ранг", заявиха от прокуратурата.

"Безпочвени обвинения"

"Обвиненията за търговия с влияние са безпочвени – никога и по никакъв повод не съм взимал, не ми е предлагана облага", коментира президентският секретар по правни въпроси Пламен Узунов пред бТВ. Той държи името му да бъде изчистено.

Узунов казва, че познава само Пламен Бобоков, но не и неговия брат. Причината за познанството им е, че е правил проверка на Бобоков и неговите фирми, когато той е бил част от президентската делегация. Така са станали приятели, но не си познават личния живот.

Той посочи, че държавното обвинение е разпространило собствена интерпретация на неговите показания. "Аз не бях готов да отговарям на въпроси, защото не знаех, че прокуратурата е разпространила такава "интерпретация“ на чатовете", обяснява Узунов.

Той коментира, че решението на ВАС за либийския кораб е било важно, защото през 2018 г. е назрявал дипломатически скандал за противозаконно отнемане на либийски танкер и президентството е било настойчиво търсено от либийската страна.

"Още тогава беше сформиран екип, който да проучи случая, за да предотвратим скандал и обявяването на България за пиратска държава“, разказа Узунов. Той е бил част от този екип и е контактувал с различни хора по казуса. "В цялата организационна дейност при мен е попаднало и въпросното решение. Нямам спомен кой ми го е изпратил“, обясни той и добави, че няма познати магистрати във ВАС.

Той отрече да се е занимавал по случай за руски гражданин за придобиване на българско гражданство, каквито данни имаше в разпространената кореспонденция от прокуратурата.

"Нека прокуратурата да покаже какви ангажименти съм поел и какво съм изпълнил. Това, че някой ми е изпратил някаква бланка – знаете ли колко неща ми изпращат? Не съм поемал ангажименти към никого за подобно нещо, а и нямам власт да го направя, това е абсурдно!“, заяви Узунов.

Той обяви, че целта на разкритията е да се навреди на президента Румен Радев. Добави, че с държавния глава са обсъждали казуса.

Споделяне

Още по темата

Още от България