Нова порция скандални назначения на областни управители

ДПС наложи Емил Иванов за Софийска област, а БСП – Михаил Михайлов за Перник

Нова порция скандални назначения на областни управители

Въпреки неспиращите вече 29-ти ден на протести новата тройна коалиция направи нова серия скандални назначения на областни управители в последния работен ден на седмицата. Правителството назначи областни управители на Варна, Перник, Силистра и Софийска област, съобщи правителствената информационна служба.

 

След като беше оставено временно във фризера назначението на депутата от ДПС Емил Иванов за областен управител на Софийска област от петък вече е факт. За областен управител на Перник пък е назначен Михаил Михайлов, който беше уволнен от кметицата Росица Янакиева от БСП заради съмнения за злоупотреби с държавните пари след земетресението. Не по-малко спорна фигура е и новият областен управител на Варна Иван Великов. Той беше съден по обвинение, че е поискал от свой колега в районна прокуратура в Девня да промени мярка за неотклонение на обвинена в измама, но беше оправдан след дълга съдебна сага, приключила едва след като делото беше преместено в София.

 

Новите областни на ДПС

 

Името на депутата от ДПС Емил Иванов беше лансирано за областен управител още в началото на юни, но след негативни публикации и протести срещу назначенията на ДПС за областни управители на Благоевград, Пазарджик и Пловдив беше изтеглено във времето. Още тогава обаче депутати от ДПС заявиха, че партията няма да отстъпи и Иванов ще бъде областен управител на Софийска област.

 

Емил Иванов беше областен управител на същата област по време на тройната коалиция от 2005 до 2009 г. Тогава той се прочу с разпродажбата на безценица на над 38 000 дка гори в района на Своге на частни лица, близки до ДПС. Преди това Емил Иванов изкара два мандата като кмет на Своге и стана известен с модела за "частна община“, който по-късно беше копиран и в други райони на страната като Дупница наречена Галевград. Според в.“Сега“ Емил Иванов е бил осъден на 2.5 години затвор за нанасяне на средна телесна повреда на Георги Атанасов през 1990 г.

 

Бившият кмет на община Главиница Насуф Насуф е новият областен управител на Силистра е посочено в съобщението на правителството. Той е завършил аграрния университет в Пловдив и има специалност агроном полевъд. Заемал различни длъжности в общинската администрация на Главиница, става ясно от правителствено съобщение.

 

За временно изпълняващ длъжността областен управител на Хасково до избора на титуляр е определен сегашният зам.-областен управител Кадир Исов, пише в правителственото съобщение.

 

Напрежение в Перник

 

В Перник се очаква напрежение в местната структура на БСП след като уволненият от кметицата Росица Янакиева неин заместник Михаил Михайлов заради злоупотреби със средствата след земетресението беше назначен за областен управител.

Михаил Михайлов беше зам.-кмет по строителството на Перник от 2007 до 2012 г., като след труса през май миналата година беше уволнен официално заради несправяне с положението. Михайлов е архитект по образование и има проектантска компания "Идея М“.

Новият областен управител на Варна става досегашният главен секретар на общината Иван Великов. Освен временно изпълняващ длъжността "главен секретар" Великов оглавяваше и правната дирекция в морската община.

Той е роден през 1969 г. в Тръстеник, област Плевен. Завършил е висше юридическо образование в СУ „Свети Климент Охридски“. Работил е като следовател в Окръжна следствена служба във Варна. Бил е прокурор в районна прокуратура в Девня и след това в районна прокуратура във Варна. Работил е и като съдия във варненския районен и окръжен съд.

През 2010 г. Великов беше оправдан от Софийския градски съд по обвинение, че е поискал от свой колега в районна прокуратура в Девня да промени мярка за неотклонение на обвинена в измама, припомня dnevnik.bg.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?