Нова пратка с яйчен меланж с фипронил у нас

Нова пратка с яйчен меланж с фипронил у нас

България е получила съобщение от Европейската комисия по системата за бързо предупреждение за партида замразен яйчен меланж, замърсена с фипронил, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Пратката е доставена от Германия, а количеството ѝ е 1440 кг.

Незабавно Българската агенция по храните е извършила проверка в обекта - склад за търговия на едро, получател на пратката.

"Към момента на проверката е установено, че в склада са налични 1142 кг от нотифицираната партида, които с акт за забрана са спрени от реализация. При извършената проследимост са установени получателите на останалото количество от 298 кг яйчен меланж от засегнатата партида и се извършва изтегляне от пазара", посочиха още от министерството.

Междувременно продължават проверките за яйца и яйчни продукти, които евентуално могат да бъдат замърсени с фипронил. Първите 18 резултата от лабораторни анализи на яйца и яйчни продукти - майонеза и сладолед са отрицателни за съединението, става ясно още от съобщението на МЗХГ.

В събота земеделският министър Румен Порожанов предупреди, че има риск нови партиди яйчен прах, заразени с опасното вещество фипронил, да са достигнали до страната ни.

Преди това беше установено, че у нас е внесен около един тон яйчен прах, заразен с фипронил. Открият на склад продукт беше унищожен. Използваният е бил вложен в производството на сладолед и майонеза. От българския пазара бяха изтеглени около 9 тона майонеза и 25 тона сладолед и сладоледени торти.

"Това, което получим като информация, веднага Агенцията по храните отива на място във фирмата-доставчик, за да се идентифицира кое е на склад и какво е минало в рамките на производството", обясни в събота министър Порожанов.

Според него проблемът е много по-сериозен в Европа, защото там много яйца са излезли на пазара.

Фипронил е ветеринарномедицински препарат, забранен за употреба при продуктивни животни, в това число при кокошките носачки. Препаратът се използва в борбата срещу бълхите, кърлежите и други паразити.

По данни на Световната здравна организация фипрохонилът може да нанесе поражения върху черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза. Симптомите на отравяне с опасния препарат са гадене, повръщане, изпотяване, тремор, крампи и загуба на координацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?