Нова проверка срещу Ваньо Танов – този път за нагласен конкурс

Прокуратурата проучва дали шефката на кадровата дирекция в митниците е "спусната"

Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура (СГП) е образувала на 15 април поредна проверка срещу ръководителят на митниците Ваньо Танов, съобщава в. "Преса", позовавайки се на документ, предоставен от Българска легия "Антимафия".

От него става ясно, че държавното обвинение е възложило на полицията да провери сигнал, че конкурсът за назначаването на директор на "Организация и управление на човешките ресурси" в агенцията е бил нагласен, така че да го спечели Елена Кирилова-Шчербакова, която заема поста и в предишния, и в настоящия мандат на Танов.

Повторното ѝ назначение предизвика възмущението на синдикалистите от "Подкрепа" в митниците, които пратиха остро писмо до финансовия министър Владислав Горанов на 23 февруари срещу Кирилова.

От СГП потвърдиха пред Mediapool за течащата в момента проверка, уточнявайки, че по случая няма образувано досъдебно производство. Преписката е по сигнал на Григор Здравков от Българска легия "Антимафия". Според него конкурсът за ръководител на кадровата дирекция първоначално е обявен на 6 януари, а седмица по-късно на писмения изпит всички кандидати набързо били елиминирани. Конкурсът показал, че няма подходящ външен експерт за длъжността.

Само три дни по-късно със заповед на директора Танов е обявена нова дата за изпит. На 17 и 18 февруари е проведен и вторият конкурс. Новата процедура се провежда при същите условия и със същата изпитна комисия, но този път професионалният тест е несравнимо по-лесен, твърдят синдикалистите.

До финала и интервю са допуснати само трима кандидати – двамата митнически служители, откроили се и на предишния конкурс, и Елена Кирилова. Според "Подкрепа" тя е едва шеста в класирането на предходния първи конкурс, но на втория вече е победител и е класирана на първо място.

Заради проверката на прокуратурата от националната полиция са поискали от Танов копия на заповедите за обявяване на конкурсите, документите за назначаването на изпитната комисия с питане дали в нея са участвали синдикалисти и външни специалисти. Полицията иска още списъците на допуснатите кандидати и копия от протокола за класиране, както и информация за депозирани жалби и кой се е произнасял по тях, информира още "Преса".

Ваньо Танов бе проверяван на два пъти и по скандала, избухнал покрай огласяването на подслушан телефонен разговор между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците в първия мандат на ГЕРБ. Казусът, добил известност като "Ало, Ваньо", избухна в началото на 2011 г., но прокуратурата така и не намери данни за престъпления, въпреки че го провери по времето на Борис Велчев, както и при наследника му Сотир Цацаров.

Малко над месец след встъпването си в длъжност, настоящият главен прокурор обеща, че ще направи нова проверка на делото по скандала. Тя се съсредоточи върху това дали Борисов не е пречил на митническата проверка срещу бирената фабрика "Леденика" на бизнесмена Михаил Михов, известен като Мишо Бирата, и дали има данни за търговия с влияние.

През юли 2013 г. заместник-главният прокурор Борислав Сарафов обясни, че първият "удобно" е било пропуснато да се провери съдържанието на разговорите. Вместо това разследването се е фокусирало как са изтекли записите от СРС-тата.

През август м.г. обаче прокуратурата отново прекрати разследването с аргумента, че не може да провери автентичността на записите от СРС. Предното разследване по времето на Борис Велчев приключи по същия начин, но поне тогава прокуратурата потвърди, че записите са истински.

Междувременно през 2012 г. Софийският градски съд (СГС) оправда Ваньо Танов по обвинение, че е разгласил държавна тайна, заявявайки пред БНТ, че "Ако говорим за резерва, също трябва да се знае, че "Лукойл Нефтохим" и "Лукойл България" трябва да поддържат определени военновременни запаси, които са около 8 милиона литра".

Тогавашните депутатите от БСП Антон Кутев и Петър Курумбашев внесоха сигнал срещу Танов, след което прокуратурата възложи проверка на ДАНС, която пък заключи, че Танов действително е изнесъл държавна тайна.

В резултат от това държавното обвинение образува дело за злоупотреба със секретна информация. Веднага, след като делото бе внесено в съда, прокуратурата предложи Танов да бъде освободен от наказателна отговорност и единствено глобен за изявленията си. Съдът обаче отказа, даде ход на делото и само след две съдебни заседание при закрити врата оправда шефа на на митниците. В крайна сметка прокуратурата не протестира решението на СГС пред втора инстанция и то влезе в сила.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?