Нова проверка в АЕЦ "Козлодуй" доказа, че руското оборудване било качествено

Руските подгреватели на V блок на АЕЦ "Козлодуй" са изработени от метали с качество, отговарящи на поръчаното, показа допълнителна проверка на оборудването, за което през февруари руски медии съобщиха, че е било произведено от по-евтини и некачествени материали като част от схема за източване на средства от предприятията, които са правили поръчката. Това съобщиха във вторник от АЕЦ "Козлодуй", където в рамките на извършвания в момента планов ремонт и презареждане с гориво на V реактор е направено ново изследване на основните носещи елементи на конструкцията на подгревателите високо налягане на енергоблока.

В анализа за участвали експерти от Изпитателен център "Диагностика и контрол” към атомната централа, сертифициран от Изпълнителна агенция „Българска служба за акредитация” за извършване на безразрушителен контрол. По време на контрола са присъствали представители на производителя на оборудването – ОАО Машиностроителен завод “ЗиО-Подолск”, и на конструкторската организация ОАО “Инжиниринговая компания “ЗИОМАР”, Русия.

Направени са били металографски анализ, спектрален анализ, ултразвукова дебелометрия и измерване на твърдост, посочват от ядрения оператор. Изследвани са и водните камери, тръбните дъски и корпусите на подгреватели високо налягане, които са монтирани на пети блок.

Установено е била, че стоманата на тръбните дъски и на корпуса отговаря на стомана – марка 22К (въглеродна конструкционна стомана), и съответства на проектната, както и че дебелината на метала на обследваните елементи отговаря на заложените.

От АЕЦ "Козлодуй" припомниха, че подгревателите високо налягане бяха подменени на 1000-мегаватовите блокове на атомната централа по време на плановите годишни ремонти през октомври 2010 г. на VІ блок и през май 2011 г. на V блок.

Подгревателите високо налягане нямат отношение към ядрената и радиационната безопасност. Те са част от технологичната схема на II-ри контур (нерадиоактивната част на централата), като ефектът от тяхната работа се изразява в повишаване на коефициента на полезно действие. Технологичната схема позволява блоковете да работят с изключени подгреватели високо налягане, което води само до понижаване на електрическата мощност.

Споделяне

Още от Бизнес