Нова раздаване на пари за електромобили на администрациите

Нова раздаване на пари за електромобили на администрациите

Държавната и общинската администрация ще има нова възможност да получи субсидии за закупуване на електромобили като част от правителствената политика за намаляване на мръсния въздух. 

Националният доверителен екофонд (НДЕФ) отправи в понеделник нова покана към тях да кандидатстват за финансиране по схемата за насърчаване на използването на електромобили, по която към момента са изхарчени 574 хил. лв. Набирането на формуляри започва днес и приключва на 2 декември 2019 г.

Бенефициентите ще трябва да изберат доставчика чрез обществена поръчка.  Безвъзмездно ще получат 20 000 лева за изцяло електрически превозни средства категория М1 и N1 (4+1 места). Също толкова ще се дават за изцяло електрически превозни средства категория L7e, както и за допълнителни надстройки (за почистване, за поливане, за превозване на обемни предмети, изотермални кутии, контейнери за боклук) до 50% от стойността им, но не повече от 3 000 лева. За хибридни електрически (plug-in) превозни средства категория M1 и N1 (4+1 места) подпомагането е 10 хил. лв.  За изцяло електрически превозни средства (ванове 7+1; 6+1 места), категория М1 или N1 са предвидени 30 хил. лв. а 40 000 лв. ще се платят за изцяло електрически превозни средства категория М2 и N2.

До момента са отправяни 6 покани за прием на документи по схемата и са подадени 57 проектни предложения. От тях окончателно са изпълнени 32 проекта със стойност на изплатената субсидия 574 004 лв. По изпълнените проекти са закупени 22 изцяло електрически превозни средства категория М1 и N1 (4+1 места), 7 - за хибридни електрически (plug-in) превозни средства категория M1 и N1 (4+1 места) и 3 изцяло електрически превозни средства категория L7e, обявиха от екоминистерството в понеделник..

Със схемата се изпълняват политиките по опазване на околната среда в три направления – подобряване качествата на атмосферния въздух, намаляване на емисиите на парникови газове и намаляване на нивата на шумовото замърсяване в населените места, допълват от ведомството.

Според условията за кандидатстване безвъзмездната субсидия е фиксирана за всеки различен вид превозно средство, независимо от цената, на която се купува.

Всички необходими за кандидатстване документи в този кръг от финансирането са публикувани на сайта на НДЕФ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес