"Нова Република": Герджиков скри Пеевски и Овчаров в своята ревизия

Илиян Василев: "Разкритията" сочат кръга на интересите, които не бива да се засегнат

"Кръстихме днешната пресконференция "Какво скри премиерът Герджиков", защото чухме някакви неща, които звучаха като да са излезли от устата на говорителя на прокуратурата, но не и три основни: Румен Овчаров, Делян Пеевски, машинно гласуване", заяви говорителят на "Нова Република" Трайчо Трайков в началото на коментара си за т.нар. ревизия на кабинета "Борисов 2", извършена от служебното правителство.

"Стана дума за обществени поръчки, с които има проблеми. Беше скрито обаче, кои са хората, които са свързани с тези обществени поръчки. Чухме нещо за монополи и картели, но не и кои са представителите на държавата в монополни и картелни организации. Не чухме нищо и за основното задължение на служебното правителство - подготовката за парламентарните избори и спазването на закона", каза Трайчо Трайков.

"На 18 октомври по наше искане ГЕРБ обещаваха да махнат Румен Овчаров като представител на държавата в "Лукойл". Според справка с Търговския регистър от днес той не е махнат. Затова поискахме по Закона за достъп до обществена информация от премиера следното нещо - отчет за работата до момента на Румен Овчаров. Какво е свършил и как е защитил интереса на държавата? След този доклад, ако резултатът е негативен, каквото е нашето впечатление, той трябва да бъде махнат. Това искаме от сегашния премиер Герджиков", уточни Мартин Димитров.

Той визира съобщение на Министерство на енергетиката от 18 октомври 2016 година, което гласи, че Румен Овчаров (бивш министър на икономиката от БСП), Петър Димитров (следващ министър на икономиката от БСП) и Асен Гагаузов (бивш строителен министър от БСП) ще бъдат освободени от държавните постове, които заемат. Актуална справка в Търговския регистър обаче показва, че Димитров и Гагаузов вече не заемат постове в управителните съвети на дружествата, а Румен Овчаров все още представлява държавата в "Лукойл Нефтохим Бургас" чрез така наречената златна акция.

"Изправени сме пред поредния случай, в който Бойко Борисов излъга българските граждани и то точно преди президентските избори, ясно с каква цел. Нашето проучване сочи, че освен публичното обещание абсолютно никакви действия не са предприети от държавата, за да бъде изваден Румен Овчаров и се поставя въпросът защо. Отговорът е кратък и много прост - по конфиденциалните канали на българската държава Бойко Борисов е получил информация, че Кремъл не е съгласен с това действие и понеже той е верен на принципа "Винаги с Меркел и никога срещу Путин" си е затраял. Аз не вярвам Герджиков да е по-голям герой от него", коментира от своя страната Атанас Атанасов от дясното обединение.

Според него основната характеристика на представената от Огнян Герджиков ревизия на предходното правителство е, че е действано избирателно. В определени сектори са се престарали, в други не са пипнали нищо.

"Аз лично съм изключително учуден, че не са открили абсолютно никакви нарушения в Министерство на транспорта и Министерство на околната среда и водите. Днес Жельо Бойчев говори по повод ревизията с евфемизъм за "любимия изпълнител на обществени поръчки". Тези хора дори ги е страх да кажат името на Делян Пеевски. Това не е учудващо, защото Жельо Бойчев (говорителът на БСП -бел.ред.) и съпартийците му би следвало да кажат през 2013 година те гласували ли са за избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Ето в това се крие страхът на тези хора да говорят с имена.", каза в заключение Атанасов.

Тодор Галев от ЦИД: МО и Ненчев са нарочени

Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията също е на мнение, че проверките са правени избирателно. Според него има нарочване на Министерството на отбраната и политическото ръководство в лицето на министър Ненчев.

"Факт е, че след идването на министър Ненчев доста порочни практики бяха прекратени и това ядоса определени кръгове, свързани с една политическа партия и онези, които преди бяха в коалиция с нея", отбеляза Галев пред БНР.

"Симптомите са ясни, проблемите са ясни, но от години наблюдаваме избирателно посочване на проблемите. Нищо ново и този път. Това е насочено срещу определени лица или групировки. Тази акция върви в същата посока. Не бяха открити проблеми в редица министерства. Учудващо е, че не са открити проблеми в Министерството на образованието, след като съвсем скоро медиите раздухаха скандал с обществена поръчка именно там", каза още Галев.

Обществените поръчки с европейско финансиране са по-малко рискови поради допълнителните критерии, подчерта експертът.

Илиян Василев: "Разкритията" сочат кръга на интересите, които не бива да се засегнат

"Разкритията", които Огнян Герджиков, направи в 8.30 часа сутринта на нарочно свиканата пресконференция, "рисуват" точно контура на интересите, които го движат и на интересите, които той трябва да засегне, коментира анализаторът Илиян Василев във Фейсбук.

"Няма дума за Лиляна Павлова като министър на МРРБ, там проблемите са всички на главата на АПИ. Министър няма, отговорност за действията на подчинените - също. Чиста работа.
В същото време Ненчев е виновен за всичко, което е правено в министерството му - лично.

Същата работа и Москов. И Лукарски е "лош", но "малко". Атакуват Бъчварова - тя е лошата, нали отговаряше за връзките в дясно, но Горанов е "сълза" . човекът с КТБ и горива и куп още "зулуми". Като го обърнете и ще получите първообраза на коалицията, която се търси - със "здравата" част от ГЕРБ", коментира Илиян Василев.

На 27 януари, когато сдаде властта на служебния премиер Огнян Герджиков, Бойко Борисов призова: "Надявам се да направите ревизия и да разровите всичко, което има по министерствата, за да може тази спекулация да се прекъсне. Ако има нещо, което ви притеснява, да бъде предадено на прокуратурата".

"Не смятам да ви скършвам хатъра, ще го направим с надеждата, че няма много лоши неща да излязат", отвърна му тогава Герджиков.

Сега обаче ГЕРБ смята, че с обявената ревизия на предходния кабинет, служебното правителство заема страна в предизборната кампания. Притеснително е, че не компетентните органи, а правителството прави проверките, коментира бившият енергиен министър Теменужка Петкова и уточни, че това е работа на Сметната палата, Държавната финансова инспекция и Структурата за одит на евросредствата.

Още по темата
Още от България