Нова Република: И Музеят на виното ли е приватизиран по схемата на Дипломатическия клуб

Радан Кънев и Трайчо Трайков, сн. БГНЕС
Нова Република поиска обяснение от служебния министър на икономиката Теодор Седларски дали и как е приватизиран Музеят на виното в София.
 
Трайчо Трайков, Радан Кънев, Мартин Димитров, Методи Андреев и Петър Славов са внесли питане по Закона за достъп до обществена информация до служебния министър на икономиката.
 
Те искат информация дали има сделка с активите на Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки и по-специално с Музея на виното, който се намира на булевард "Цар Борис III" в София.
 
Формацията иска още служебният министър да сезира прокуратурата за проверка за евентуално извършено длъжностно престъпление. 
 
Според "Нова република" евентуалната приватизация на Музея на виното прилича много на тази на Дипломатическия клуб в Бояна.
 
Той бе закупен за 8.5 млн. лева ет старозагорската фирма "Ексклузив уеб дизайн" с 3 лв. капитал и без активи - собственост на трима младежи. Дипломатическият клуб бе част от държавното дружество АДИС, което бе в забранителния списък за приватизация.  
 
Сделката бе свързана депутата от ДПС Делян Пеевски.
 
 
Въпросите на Нова Република към министъра на икономиката:
 
1. Налице ли е през цитирания период разпоредителна сделка /сделки/ с активи на "Национален институт за изследване на вино и спиртни напитки" – ЕООД и на какво правно основание е извършена тя, след като дружеството е в "забранителния списък“ на закона и съгл. чл. 3, ал. 3, т.1 за разпореждане се изисква разрешение на Народното събрание /каквото липсва/?
 
2. При наличие на разпоредителна сделка, какви активи на дружеството по т.1 са разпоредени /земи, сгради, площ/, на каква цена, при какви условия?
 
3. Кой е одобрил /в лично качество и като представител на кой орган/ и кой е сключил сделка с активите по т.2 и на какво правно основание?
 
4. При установяване на разпоредителни сделки в нарушение на ЗПСПК, ще сезирате ли Прокуратурата за проверка за евентуално извършено длъжностно престъпление?
Споделяне

Още по темата

Още от България