"Нова република" и РБ искат кабинетът да преразгледа отварянето на секции в Турция

Снимка: БГНЕС

България да не отваря изборни секции извън дипломатически и консулски представителства на територията на Турция, заради съмнения за демократичното провеждане на вота. Това поиска във вторник лидерът на "Нова република" Радан Кънев, който призова българските политици да спрат да ползват Турция за предизборни теми.

Кънев припомни, че още като депутат, преди повече от половин година е поискал на територията на Турция изборните ни бюра да са само в българските представителства, но това не се е случило. "Видяхте какво стана после – БСП и ГЕРБ си разделиха по равно гласовете оттам", допълни той.

"Европа, в т.ч България, имат проблем със стремежа на Ердоган към тоталитарно управление", аргументира се председателят на дясната платформа. По думите му Герджиков трябва да "вдигне самолета" и да отиде в Берлин и Хага да покаже солидарност, да поиска засилване на охраната на сухопътната и морската граница. Има очевидна външна заплаха, притеснени сме за нашата граница и опасността от мигранти , както и от натиска на Турция върху ЕС, обясни Кънев. И подчерта, че решението за България не може да дойде от партии у нас "с турски патерици", след което още веднъж подчерта, че изборите трябва да се провеждат само на територията на дипломатически и консулски представителства в Турция.

Сходна позиция разпространиха и от Реформаторския блок. Във връзка със зачестилите опити за вмешателство от страна на Турция в изборите у нас и ескалиращото напрежение между Анкара и страни членки на ЕС, коалиция "Реформаторски блок - Глас народен" призовава президентът и излъчения от него служебен премиер да преосмислят отварянето на секции в Турция.

Коалицията настоя още Министерството на външните работи ясно да постави пред Анкара границите в отношенията между две страни в изборна ситуация, които категорично изключват намеса на посланици в процеса. За България отношенията с Турция са от първостепенно значение и турският посланик трябва еднозначно да уважава суверенитета на България, се казва в декларация на "РБ-Глас народен", публикувана във вторник.

Както е известно, още преди седмица Външно министерство протестира пред турския посланик у нас заради призивите на Анкара българските изселници да гласуват за партията на Лютви Местан ДОСТ. България разглежда това като пряка намеса във вътрешните си работи. Два дни по-късно Турция даде да се разбере, че няма да се съобрази с искането и на свой ред призова България да прекрати мерките за ограничаване на политическите права на малцинствата.

"РБ-Глас народен" призова президентът Румен Радев и служебният премиер Огнян Герджиков "да гарантират ненамесата на Турция на изборите у нас, включително и чрез недопускане на организиран стимулиран вот на изборни туристи на територията на България".

"Във връзка с изявленията на турското правителство, че ще спре изпълнението на споразумението с ЕС за бежанците, да предприемат незабавни действия по организиране на присъствието на европейски сили за сигурност по южната граница на ЕС в съответствие с правата ни като член на ЕС и НАТО по линията на колективната сигурност", настоя още коалицията.

В заключение се казва, че "за България двустранните и добросъседски отношения с Турция са от първостепенна важност, при спазване на европейските принципи за демократичност, равнопоставеност и ненамеса във вътрешните работи".

По-рано във вторник председателят на предизборния щаб на "РБ-Глас народен" Найден Зеленогорски коментира, че поведението на Турция се разминава с европейските и международни стандарти за отношения на суверенни държави. Притеснява ни наличието на посланик в клипове, агитация на висши държавни лица за гласуване в една или друга посока, което е недопустимо вмешателство във вътрешните работи на България, каза той пред телевизия "България он Ер".

Бойко Ноев: На заплахите за пускане на бежанците да отговорим, че затваряме границата

"Турция се държи по този безпардонен начин към България, защото ние самите се поставихме в това положение", коментира бившият министър на отбраната Бойко Ноев пред Нова телевизия. Според него турският лидер Реджеп Ердоган използва бежанците и проблема с границата като средство за натиск върху София. 

"Правилата на играта между България и Турция трябва да се променят. Трябва да има червени линии. На всяка тяхна заплаха, че ще пуснат бежанците, ние трябва спокойно да им обясним, че тогава ще затворим границата си с тях и на практика те няма да имат европейска граница", смята той. 

По негово мнение границата ни с Турция трябва да бъде дофинансирана и укрепена, тъй като в този момент оградата стои недостроена.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2017

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?