Нова република иска ГЕРБ да инициира анкетна комисия за ЦУМ-гейт

Случайност било, че проверката в енергийния регулатор заради Сашо Дончев съвпаднала със срещата му с Цацаров, заяви прокурор Арнаудова

Нова република иска ГЕРБ да инициира анкетна комисия за ЦУМ-гейт

Нова република призова в сряда ГЕРБ да инициира създаването на анкетна комисия в парламента, която да извърши пълна проверка на ЦУМ-гейт. Дясната партия иска в рамките на тази комисия да се провери дали главният прокурор Сотир Цацаров и бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев имат връзка помежду си като членове на масонски ложи или други тайни организации.

В рамките на тази комисия трябва да бъдат изслушани засегнатите страни и на специалните служби, смятат от Нова република. Партията настоява да се установят причините за проведената нерегламентирана среща на главния прокурор и съдържанието на проведените разговори.

"Изразяваме тревога от проведената нерегламентирана среща на главния прокурор с крупни бизнесмени, на която са обсъждани енергийни, медийни и политически теми.
Припомняме, че по предложение на политиците от Нова Република, 43-тото НС задължи всички магистрати да декларират принадлежността си към тайни организации, в това число масонски ложи", се казва в позицията на Нова република.

Преди няколко години пловдивският бизнесмен Петър Станчев свърза Сотир Цацаров и Георги Гергов с масонската ложа "Слънце-Ориент".

Нова република призовава инициативата за намеса на парламента да дойде от ГЕРБ, защото това е единствената формация – членка на Европейската народна партия, която влезе в Народното събрание. Нова република напомня на ГЕРБ, че е декларирала, че ще представлява и българските десни избиратели в 44-тото Народно събрание.

Скандалът с обвиненията между Дончев и Цацаров за оказван взаимен натиск избухна миналата седмица Дончев обяви, че обвинител номер едно му е искал сметка защо издава известния с карикатурите си срещу него вестник "Сега", защо подкрепя телевизия ВIT и движението на Христо Иванов "Да, България". Цацаров на свой ред твърди, че бизнесменът е искал от него да прекрати прокурорска проверка, свързана с притежаваното от Дончев газово дружество "Овергаз". Така се стигна до започналото в понеделник разследване в Комисията за енергийно и водно регулиране заради жалба на Дончев от държавния монопол на газовия пазар, на която не е обърнато внимание и това доведе до завеждането на дело срещу България в Европейския съд в Люксембург. Друга линия на проверката включва нарушения при одобрено от КЕВР окрупняване на бизнеса му. Обект на разследването е и дали при одобряването на цените на газа КЕВР е оценявала правилно направените от "Овергаз" инвестиции.

Говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че съвпадението на скандала около срещата на Сотир Цацаров и Сашо Дончев с проверката в енергийния регулатор е случайно.

Арнаудова обясни, че съвпадението идвало от сроковете за разглеждане на подадените сигнали за нарушения. Сигналът е подаден на 17 януари 2017 г. и прокуратурата трябвало в тримесечен срок да започне разследването.

"Не изказването на Сашо Дончев прави плана в прокуратурата. Когато трябва да се проследи сигнал, прокурорите спазват правилата", коментира Арнаудова пред бТВ.

Сашо Дончев е бил уведомен за тази проверка, тъй като са му изисквани документи по случая, допълни тя. "Какви са неговите страхове за това какво ще извърши прокуратурата, не мога да гадая", каза още прокурор Арнаудова.

В отговор на въпрос защо сега се разследват казуси от 2011 г., откогато е жалбата на Дончев до енергийния регулатор, Арнаудова обясни, че това е станало през януари за въпросните процеси. "Тогава сме били информирани. Няма как да се иска от нас да знаем за всичко, което се случва в държавата", заяви говорителката на Цацаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?