"Нова република" иска служебният финансов министър да смени синдиците на КТБ

"Нова република" иска служебният финансов министър да смени синдиците на КТБ

Синдиците на КТБ да бъдат сменени заради слабия резултат при събирането на източените от банката пари. Такова настояване са изпратили писмено до служебния финансов министър Кирил Ананиев представители на надпартийната платформа "Нова република".

По закон обаче синдиците се назначават и освобождават не от финансовия министър, а от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, чиято управа се състои от петима души - един представител на Министерски съвет (МС), един - на БНБ, един - на Асоциацията на банките в България и двама, определени от представителите на МС и БНБ.

В писмото се предлага още да бъде наета международна разследваща компания, която да върне източените суми като получи процент от това.

Сред подписалите писмото са Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев, които бяха сред най-активните депутати в последното Народно събрание с множество парламентарни въпроси към финансовия министър Владислав Горанов по темата.

Те държат квесторите на КТБ и заемополучателите, получили необезпечени кредити и извършили цесии или прихващания да бъдат бързо проверени за принадлежност към бившите комунистически тайни служби. В него се настоява и да бъде проверено бездействието на ДАНС преди и по време на фалита на банката.

"От общо подлежащи на разпределение между кредиторите 600 млн. лева в началото на 2017 г., по публични данни, едва около 180 млн. лева са събрани от синдиците. Това е в пъти по-малко от прогнозата на независимия консултант "Аликс Партнърс", който след анализ на кредитния портфейл прецени като събираеми в 12-месечен срок между 600 и 800 млн. лв. в при оптимистичен сценарий", пишат представителите на "Нова република".

Нова република настоява пред служебния финансов министър синдиците на КТБ да бъдат сменени с нови с “категорична мотивация“ за постигане за резултати. 

Преди дни с подобни искания към Кирил Ананиев се обърнаха и от новата партия на бившия правосъден министър Христо Иванов “Да, България“. Те предложиха дейността на синдиците, събрали под 5 % от активите, да бъде разследвана, а освен тях да бъде сменен и шефът на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, под чийто контрол те работят. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?