"Нова Република" настоя президентът Радев да отмени решението за Пирин

"Нова Република" настоя президентът Радев да отмени решението за Пирин

Лидерите на "Нова Република" Радан Кънев и Трайчо Трайков Нова Република изпрати открито писмо до президента Румен Радев, с което го призовават да използва правомощията си за отмяна на незаконното решение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за одобрение на Плана за управление на Национален парк "Пирин" без екологична оценка.

"Според нас това решение е незаконно и опасно. То е взето в интерес на конкретен инвеститор и във вреда на хилядите собственици от региона. Одобряването на План за управление на Национален парк без екологична оценка ще доведе неизбежно до съдебно обжалване, а това ще забави влизането в сила с години. През това време хората в Разлог, Кресна и Добринище няма да могат да развиват устойчив бизнес, а туризмът в Пирин ще остане монопол на една фирма", се казва в писмото.

"Нова Република" напомня как президентът веднъж е показал, че може да застане на страната на българската природа и наложи вето на Закона за концесиите. Сега десните очакват Румен Радев да бъде последователен и да поиска от министъра да отмени решението си. Напомнят му също, че Конституцията му дава правомощия да смени всеки един министър от служебното правителство.

По-късно Радан Кънев от Русе призова всички българи, за които природата и законността са ценност, да се включат в протеста пред Екоминистерството в 18 часа в понеделник.

"Без партийни символи, без партийна агитация. Всички заедно като българи да защитим българската природа от мафията и да дадем шанс на честния местен бизнес да се развива свободно", каза Кънев.

Водачът на листата на Нова Република в Русе Борис Станимиров заяви че "Нова Република" не си затваря очите пред всяко безобразие, но работи и за дългосрочни решения.

"Важно е гражданите да протестират срещу безобразията на властта, но вече не можем да им смогнем. Затова е необходима и политическа промяна – изваждане на крадците от властта", обясни Станимиров.

Партия "Да, България" призова симпатизантите да се включат в онлайн писмото до Огнян премиера Огнян Герджиков: wwf.bg/pirin, както и в екопротеста на 6 март от 18 ч. Шествието ще тръгне от сградата на МОСВ на бул. "Мария Луиза".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?