"Нова република" обеща средната пенсия да стане 700 лв.

Двойният ръст ще се финансира чрез по-добра събираемост на данъците и икономически растеж

Рязко повишение на парите за образование и на учителските заплати и увеличение на средната пенсия до 700 лв. за четиригодишен мандат при ръст на икономиката от 6 процента са някои от най-смелите обещания в програмата на "Нова република". Учредената миналия месец надпартийна платформа планира да запази ниските данъци, да изкорени партийните обръчи, да увеличи реалните отговорности и бюджетите на общините.

Първият раздел е озаглавен именно "Силна България".

"Силна държава се гради от силни граждани, силни семейства, силни общини, фирми, но преди всичко от силни и ефективни институции, които могат да наложат правилата такива, че да бъдат спазвани от всички", заяви говорителят на "Нова република" при представянето на програмата в петък.

През 2017 г. НОИ очаква средната пенсия да достигне около 340 лв., което означава, че новото обединение, оглавявано от Радан Кънев, на практика предлага двоен скок на средната пенсия. В момента годишният разход на фонд "Пенсии" на НОИ е около 9 млрд. лв.

От "Нова република" не уточниха колко ще струва предложението им, но заявиха, че средствата ще дойдат от повишена събираемост на данъците от сивия сектор и от по-голям икономически растеж.

Принципът ще бъде "по-високи вноски - по-високи пенсии", заявиха от "Нова република".

Двоен ръст на бюджета за образование

"Нова република" предлага и двойно повишаване на доходите на най-добрите учители. Подобно предложение има и ГЕРБ – двоен ръст на заплатите на всички учители в рамките на мандата.

"Нова република" смята, че още през първата година от мандата трябва да се заложи ръст на заплатите на учителите от 20%, но обвързан с качеството на обучението и външното оценяване.

Предлага се повишаване на бюджета за образование от 3.3% от БВП сега до 5.6 % на четвъртата година. Ръстът в науката е съответно от 0.9% до 1.5% от БВП.

"Нова република" планира закриване на регионалните образователни управления, което ще съкрати администрацията с 20%; мандатност на директорите на училища.

Половината данък печалба и общ доход – в общините

Извън вдигането на осигуровките, представителите на новата политическа платформа планират да запазят ниските данъци, да премахнат партийните обръчи, да увеличат реалните отговорности и бюджет на общините. От третата година програмата предвижда 50 на сто от данъците печалба и общ доход да остават в общините.

Колко ще струва програмата ще бъде съобщено идната седмица при обявяване на икономическата ѝ част, обясни председателят на "Нова република" Радан Кънев. Той уточни, че мерките за образование при нужда ще бъдат дългово финансирани, защото това е инвестиция, която ще се върне. "Програмата в основата си е самофинансираща се. Само глобата на картела на пазара на горивата е 500-600 милиона годишно. Ако държавата с функциониращите си институции може да им ги взима, тогава сами направете сметката", допълни Трайчо Трайков.

Обединяване на общини, електронно правителство и промени в София

Малка администрация, унифицирано електронно управление за комуникация между всички институции на държавно и местно ниво, смятат да въведат от "Нова република". "Ще заложим на принципа за израстване според заслугите, а не според партийното членство", добави Вили Лилков. Това щяло да увеличи средно с около 30 на сто доходите на чиновниците, но те ще зависят и от качеството на работата им.

На третата година "Нова република" ще предложи на парламента сериозна административна реформа, включваща обединяване на общини, както и сериозни промени в София.

Радикална съдебна реформа, операция "Чисти ръце"

Радикална и адекватна съдебна реформа е сред приоритетите на републиканците. "Ще проведем операция "Чисти ръце" в службите, прокуратурата и съда", обяви Петър Славов.

"Нова република" планира още в първите 3 месеца на парламентарния мандат да се създаде независима антикорупционна дирекция в прокуратурата, обезпечена със съответното законодателство. Друга стъпка е приемане на антикорупционния закон, но без слабостите, констатирани до момента от експертите.

През първата година се предвижда провеждане на операция “Чисти ръце” в съд, прокуратура, МВР, служби. Това е съчетано с проверка за интегритет на новите кандидати за позиции в тези структури, периодични проверки за рисковете за зависимост при действащите служители.

"Нова република" е за отмяна на Закона за НСО, който леглизира привилегиите на висши чиновници и лица, които нямат отношение към управлението на държавата. Професионалистите от НСО се предвижда да бъдат пренасочени към ефективни мерки за борбата с тероризма.

"Нова република" ще работи за промяна на конституцията, чрез която да се въведе румънският модел на антикорупционна прокуратура, както и назначаване на главния прокурор от президента по предложение на 2/3 от народните представители. За това е необходимо постигането на съгласие за промяна на основния закон, за което ще търсим единство на политическите сили за свикване на Велико Народно събрание, заявява "Нова република".

Борбата с корупцията и предотвратяването на тероризма ще бъдат възложени на отделни и независими заместници на главния прокурор, които ще оглавяват дирекции в прокуратурата и ще работят в тясна връзка с държавните контролни органи и службите за сигурност.

Предвижда се съдебен контрол на всички актове на прокуратурата.

Стимули за екогорива

Околна среда също е ключова тема за платформата. Приоритет в тази сфера ще е опазване на последните диви плажове и гори чрез "Натура 2000". Предвижда се още насърчаване на използването на екогорива, съвременна система за енергийно подпомагане на социално слабите домакинства и т. н.

В програмата е записано и поетапно увеличаване на средствата за отбрана, които да позволят всяка година да се увеличават с около 10 процента заплатите на военнослужещите и офицерите.

"Ще настояваме за приемане на национална стратегия за отбрана с хоризонт 20 години", обяви Борис Станимиров, а в дневния ред на ЕС ще поставят темата за енергийния съюз като начин да се осигури национална сигурност и независимост на България.

Заедно с Румъния десните на Радан Кънев предвиждат да работят за приемането на двете държави в Шенген и еврозоната.

По думите на Кънев програмата на "Нова република" е "единствената в настоящия етап на кампанията дясна алтернатива на двете социалистически партии - БСП и ГЕРБ".

"Политиката се е изродила в състезание на кражби, назначения и сеч на гори. Другата седмица ще представим икономическа алтернатива на състезанието по социалистически надлъгвания.", коментира той.

Радан Кънев подчерта още, че "България е част от европейска християнска цивилизация, а доброто общество не се състои от добри политици, а най-вече от добри хора, от семейства". Ще предложи и мерки за спиране на рекламата на хазарт, разграничаване на жертвата от престъпника при борбата с наркотиците и проституцията, поясни той.

В програмата е записано:"Силният закон и силните институции са достатъчни, за да ограничат престъпността и да победят мафията. Но за да насърчим развитието на личността и семейството, това не е достатъчно. Ние ще водим и смела политика за ограничаване на разпространението на порока, на явленията, които рушат семейството, личния и общностния морал".

Според Радан Кънев мерките в програмата са изпълними, а планираният 6% ръст на икономиката е характерен при силно реформиращи се европейски като Литва, Латвия и Естония, както и Румъния.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?