"Нова република" предлага на партиите Пакт за растеж без корупция

Надпартийното обединение "Нова Република", оглавявано от лидера на ДСБ Радан Кънев, покани партиите, които смятат, че ще влязат в следващия парламент, да подпишат Пакт за растеж без корупция.

Пактът включва пет конкретни ангажимента, за които партиите да постигнат съгласие за общо мнозинство в следващото Народно събрание.

Първата от тях е въвеждане на т.нар. "румънски модел“ в независима прокуратура за разследване на корупцията по върховете на властта.

Следващото предложение е 50% от подоходния и корпоративния данък да остават в общините.

"Нова република" предлагат още данъкът добавена стойност за книги, лекарства и основни храни да бъде намален до 9%.

Мартин Димитров от Гражданския съвет уточни, че става въпрос за храни, които отговарят на критерии за качество. По думите му това ще доведе до изсветляване на икономиката и насърчаване на потреблението.

"Това е масовата европейска политика. Предлагаме го сега, защото има излишък в бюджета", каза Димитров.

Следващата точка е партиите да декларират, че ще прокарат конституционна забрана за изсичане на вековни гори и сеч в националните паркове.

Лидерите на "Нова Република" освен това са готови и да се откажат от имунитета си като кандидат-депутати.

"Нова Република" прикани останалите политически играчи да дадат отговор до началото на следващата седмица, но допуска, че те може да не се озоват. В такъв случай обединението ще търси директна подкрепа от българските граждани.

"С това предложение не изключваме априори никого. Преди избори всеки говори за борба с корупцията, но как можем да преценим кой доколко е искрен и какво точно е готов да направи? Отговорът е в това, което е доказал в миналото си, какво е постигнал и за какви принципи се е борил“, обясни политическият говорител на "Нова Република" Трайчо Трайков.

"Нека не предпоставяме, че нито една партия няма да се озове. Ако все пак стане така, в понеделник или вторник ние ще обявим по какъв начин ще се обърнем към българските граждани за директна подкрепа на Пакта. Сега сме се обърнали към партиите, които участват в изборите“, каза Кънев.

От формацията не отговориха категорично на въпрос смятат ли да инициират референдум, ако това не се случи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?