Нова серия ракетни изпитания на Северна Корея

КНДР проведе ново ракетно изпитание в събота, пускайки общо седем  ракети с близък обсег на действие, предадоха световните агенции. Действията на Пхенян бяха осъдени от САЩ, които определиха изстрелите3 като "безполезни" и нагнетяващи ситуацията в региона.

Според информации от южнокорейското министерство на отбраната последните две изстреляни ракети са тип “Скъд” с близък обсег на действие, според класификацията на НАТО.

Изпитанията се провеждат наполигина в близост до пристанището Вонсан в източната част на страната. Властите на Северна Корея закриха бреговата зона в Японско море за корабоплаване в периода 25 юни-10 юли, за когато бе обявено военно учение.

Очаква се изпитанията на ракети да продължат и в следващите дни, но вече ще бъдат пуснати не близкообхватни ракети, а такива със среден и далечен радиус на действие, които може да носят и ядрен заряд.

Световните агенции отбелязват, че ракетните изпитания в Северна Корея се провеждат на фона на националния празник на САЩ – Деня на независимостта.

Споделяне

Още от Свят