Нова система превръща автомобила в "портмоне на колела"

За момента в разработка са възможности за плащане на паркинг и гориво

Нова система превръща автомобила в "портмоне на колела"

В края на миналата седмица, на конференцията "Мобилен свят" в Барселона, беше показан прототип на разплащателна система, която позволява на автомобила да заплаща сам част от необходимите му стоки и услуги.

Концепцията е близка до тази на вече добилите популярност "Гугъл Уолет" и "Епъл Пей", с тази разлика, че е внедрена в самата кола и към този момент се предвижда да може да плаща услуги, единствено свързани с поддръжката на превозното средство.

При ползване на паркинг, участващ в програмата, колата ще може да плаща за престоя си и дори да вземе решение за доплащане, в случаите когато собственикът не е предвидил, че ще му се наложи да отсъства по-дълго време.

И преди е правен опит за свързване на бизнеса със света на четири колела. Така неотдавна "Пица Хът" направи възможно от някои модели да се поръча пица, докато шофьорът е на път за дома си.

Редица производители са завяили, че работят по подобни проекти и в близко бъдеще можем да очакваме все повече възможности за взаимодействие между колата и обкръжаващата я среда.

Споделяне

Още от IT

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?