Нова система ще предупреждава жителите на Бургас за опасност от наводнения

Сн. Архив

Нова система за следене на морски, речни и язовирни нива ще предупреждава жителите на Бургас за риск от наводнения, съобщи Министерството на околната среда и водите.

Новата система ще получава информация за водните нива в реално време от 17 точки за мониторинг, оборудвани с камери за видеонаблюдение и захранвани от соларни панели.

Въз основа на обработените данни и на база събрана информация от минали наводнения ще представя 10 симулационни модела, които показват как би изглеждало наводнение според обема на валежите, релефа и др.

Целта е превантивно да се онагледи накъде би тръгнала водата, за да могат местните власти да вземат мерки и да се избегнат щети и жертви, е посочено в съобщението.

Системата се разработва по проект "Интегрирано управление на риска от наводнения в община Бургас". Проектът е финансиран от Министерството на околната среда и водите с 548 641 евро по Програма BG02 "Интегрирано управление на морските и вътрешните води" от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Данните от нея ще се използват от Областната управа на Бургас, Регионалната инспекция по околната среда и водите, Басейнова дирекция "Черноморски район", Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", Национален институт по метеорология и хидрология - клон Бургас, "Напоителни системи" ЕАД и представителите на научните среди.

Ще бъде актуализиран и Планът за действие при наводнения на община Бургас. Специалисти и жители на рискови райони ще бъдат обучени за работа с информационната система и за предприемане на мерки за превенция.

Споделяне

Още от България