Нова скала от A до G ще показва енергийната ефективност на електроуредите

До пет години да се въведе нова и по-строга скала от А до G, указваща енергийната ефективност на домашните уреди, решиха евродепутатите в сряда при гласуване на предложение за актуализиране на правилата.

В момента повечето уреди на пазара отговарят на изискванията за "клас А“, установени за първи път през 2010 г., като това води до добавянето на все-повече плюсове (A+, A++, A+++), отбелязват евродепутатите. Според тях обаче по-строгите изисквания ще създаде стимул за допълнителното подобряване на енергийната ефективност.

Новата хомогенна скала ще е на практика преобразуваната сегашна с нови изисквания за постигане и ще важи десет години. Всяка следваща редакция ще се задейства, когато 25% от продуктите, които се продават на пазара на Съюза, попадат в най-високия енергиен клас А, или когато 50% от тези продукти попадат в най-високите два енергийни класа А и В.

Когато се въвежда ново преобразуване на скалата или етикетиране, клас А (и група продукти, които показват бърз технологически напредък, класове А и В) трябва да е празен в началото, обясняват евродепутатите.

Когато на дадена група продукти не е разрешено вече пускането на пазара на нито един от моделите, принадлежащи към енергийни класове F или G, въпросният клас или въпросните класове трябва да присъстват върху етикета в сив цвят. Стандартната тъмнозелена до червена маркировка на етикета трябва да обхваща спектър А—Е, добавят евродепутатите.

Етикетът трябва да съдържа информация за класа на енергийната ефективност на съответния модел на продукта и да показва абсолютната консумация на енергия в киловатчасове, посочена на годишна база или "на базата на съответен период от време“, казва текстът на решението .

Класът на енергийна ефективност на продукта ще трябва задължително да се споменава във всяка визуална реклама или технически промоционален материал.

Продуктите втора употреба и превозните средства, чийто мотор остава на едно и също място по време на движение, като например асансьори, ескалатори и конвейерни ленти, ще бъдат освободени от действието на изменения регламент, посочва се в съощението на Европарламента.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?