Нова скандална общинска приватизационна сделка

Нова скандална общинска приватизационна сделка

Само за два месеца Столична общинска агенция за приватизация (СОАП) успя да финализира втора скандална процедура. Този път за продажба на общинско дружество, което притежава два лифта на Витоша. В сряда от СОАП съобщиха, че "Витоша ски" ЕАД е спечелила конкурса за приватизация на 100 процента от капитала на общинската фирма "Въжени линии" ЕАД за 8.3 милиона лева.

В конкурса е участвала само още една фирма – “Юлен” АД. Тя е предложила  8.2 милиона лева, което е минималната цена за участие в търга, съобщи пред Mediapool шефът на СОАП Светлин Лисичков (НДСВ). По думите му “Витоша ски” е била предпочетена основно заради повечето пари, които е предложила да инвестира в лифтовете през 2008 година – 500 000 лева. Дружеството поема и задълженията на “Въжени линии” ЕАД към СОАП за последната година, които са в размер на около 369 800 лева.

Проверка на Mediapool в правните регистри даде малко по-задоволително обяснения за минималните разлики в цените между първата и втората оферта.

Фирмата “Витоша ски” е изцяло собственост на офшорната компания, регистрирана на Вирджинските острови “Елора мениджмънт лимитид”. Офшорката е поставила като управляващ на “Витоша ски” Костадин Костадинов (шеф във фалиралия “София ленд”) и като членове на управляващото тяло Георги Бобев и Петър Георгиев Петров.

“Юлен” АД също е собственост на офшорна компания, но този път регистрирана в Кипър – ООД “Мренго трейдинг”. В управителното тяло на фирмата, класирана на второ място “по случайност” се среща името на същия Петър Георгиев Петров, този път като загубил търга.

По всяка вероятност не е било от особена трудност за двете фирми да обменят необходимата информация, за да купят кабинковата линия от кв. “Симеоново” до хижа “Алеко” и седалковата въжена линия “Драгалевци – Голи връх” на “приемлива” за всички цена.

Договорът за продажба на общинската фирма трябва да бъде сключен до един месец след обявяването на резултата от конкурса.

“Според мен малката разлика в цените между двете оферти се дължи на лошото финансово състояние през последните няколко години. Всяка година Столична община през СОАП даваше по около 400 000 лева, за да поддържа дружеството и да се плащат заплати”, заяви пред Mediapool Лисичков.

Той стана шеф на столичната приватизация от квотата на НДСВ, докато беше общински съветник в предния Столичен общински съвет (СОС). Лисичков замени на поста Станимир Зашев, който бе излъчен от “Гергьовден”. “Юлен”, която е смятана за близка до предишното правителство на НДСВ, е концесионер на всички ски-писти и съоръжения в Банско.

От своя страна "Витоша ски" ЕАД е собственик на седалковите въжени линии "Резана-1" и "Резана-2", както и на съпътстващите съоръжения на Витоша. Дружеството е и едноличен собственик на капитала на "Алеко спорт 99" ЕАД, което притежава останалите седалкови въжени линии и ски влекове на територията на "Природен парк "Витоша".

Както Mediapool по-рано съобщи, Софийска градска прокуратура вече проверява процедурата по сделката за продажбата на столичния “Булгарплод”. На 19 октомври СОАП взе решение, че консорциум “Слатина Булгарплод” печели търга за закупуването на най-голямото тържище за плодове и зеленчуци на Балканите. Цената е 75.4 милиона лева. В тайното наддаване участваха само две фирми, въпреки че общо 16 са закупили документи. Втори в търга остава дружеството от групировката ТИМ “Химимпорт финанси”, което е предложило цена от 75 милиона лева или само 400 000 лева по-малко.

Съмнения около протичането на конкурса възникнаха в две посоки. Едно от обясненията за малката разлика в тайните иначе предложения на първия и втория може да бъде потърсено в правните регистри. В консорциума “Слатина Булгарплод”, създаден специално за търга, съдружници с по 50% са фирмите  "Новико норд", управлявана от Спасимир Каназирев, и "Миладжо", собственост на Михаил Младжов.

“Новико норд” е собственост на холдинг “Нов век”, който е регистриран на един адрес с “Химимпорт финанси” – фирма от структурата на ТИМ.

Според публикация в “Капитал” Централна кооперативна банка (ЦКБ), която също е част от групировката ТИМ, е инвестиционният посредник при увеличаване капитала на “Нов век”.

Споделяне

Още от България