Нова среща за украинския газов дълг и цената след 5 септември

Следващата тристранна среща ЕС - Русия - Украйна за цената на "синьото гориво" и газовия дълг няма да се състои преди 5 септември, предаде ИТАР-ТАСС в понеделник.

Срещата може да се проведе само след приключването на сезона на отпуските, вероятно не по-рано от 5 септември, отбеляза източникът на агенцията, цитирана от БТА.

ЕК ще продължи посредническите си усилия за намиране на приемлив компромис между Русия и Украйна по въпроса за цената, доставките и газовите задължения, което ще позволи

безпроблемното снабдяване на европейските страни, допълни той.

Това ще е поредната среща на високо равнище, която ще се опита да намери решение на проблема с дължимите около 5 млн. долара от страна на украинската "Нафтогаз" към руската "Газпром" за доставени стари количества природен газ. Заради неплащане на тези сметки, в средата на юни руският монополист спря доставките на синьо гориво за Украйна. засега Киев се справя със ситуацията, но с наближаването на зимните месеца се очаква страната да усети сериозно последиците от врътването на кранчето от Москва, заради което и се провеждат техническите тристранни срещи за уреждане на проблема.

Предишните приключиха с неуспех заради споровете между Русия и Украйна за бъдещата цена на руския газ, която Киев определя като не приемлива, а Москва от своя страна не е съгласна с офертата на бившата съветска република.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?