Нова стачна вълна в Гърция

Стачна вълна започва от днес в Гърция. Протестират държавни служители, съдии, земеделците, фармацевти, служители в местното самоуправление, съобщават гръцките медии.

Работещите в частния и държавния сектор ще организират и протестни демонстрации. Основните искания на повечето сектори са да не се гласува новият данъчен закон, да се спре приватизационната програма и да се отмени създаването на трудов резерв в държавния сектор.

Служителите в местната администрация ще продължат с протестните си действия и окупацията на общински сгради до петък. В събота и неделя те няма да извършват никаква дейност, в резултат на което няма да бъдат събирани отпадъци. На 17 и 18 декември от синдиката обявиха 48-часова стачка.

За следващата сряда - 19 декември, най-големият синдикат на държавните служители АДЕДИ организира 24-часова стачка в сектора.

От четвъртък започват протестни действия земеделците.

От следващата седмица ще протестират и лекарите. Общогръцкият медицински съюз ще се включи в 24-часовата стачка на АДЕДИ.

Днес фармацевтите в Атика и Пирея затвориха аптеките. Утре синдикалните им представители ще се съберат, за да решат как да продължат протестите си.

До 19 декември продължават да стачкуват и съдиите.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани