Нова страница в отношенията между Турция и Франция

Ахмет Давутоглу

С посещението на турския външен министър Ахмет Давутоглу в Париж в четвъртък се откри нова страница в отношенията между Турция и Франция, пише турският вестник "Заман", цитиран от БТА. Вестникът припомня, че между Анкара и Париж възникна дипломатическа криза в началото на тази година, след като френският Сенат прие през януари законопроект, криминализиращ отричането на всеки геноцид, признат от френските закони, включително арменския. С избирането на нов президент във Франция и съставянето на ново правителство двустранните отношения навлязоха в нов период, посочва изданието.

Турският външен министър официално обяви вчера, че са отменени всички санкции, които Анкара въведе срещу Париж след приемането спорния закон, който воследствие бе анулиран от френския Конституционен съд в името на зачитане на свободата на изразяване.

Вестник "Заман" и в."Милилет" цитират френския външен министър  Лоран Фабиюс, който е заявил на пресконференция, че Париж не обмисля приемане на нов подобен закон. Министърът е изтъкнал, ако такъв законопроект бъде внесен в парламента, той ще има съдбата на предишния. В един нестабилен район нашият съюзник Турция е абсолютно необходим действащ фактор и елемент на стабилност, е изтъкнал френският външен министър, като е отбелязал, че двете страни имат обща визия във връзка със Сирия.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?