Нова стратегия плюс сделка за Булгартабак - до 3-4 месеца

Няма пречка и стратегията за приватизацията на Булгартабак да се промени, и самата сделка или сделки да се осъществят в оставащите четири месеца до края на мандата на сегашните управляващи. Този почти исторически оптимизъм на фона 8-годишните напразни опити за продажбата на тютюневия холдинг проявиха в четвъртък земеделският министър Нихат Кабил и депутатът от ДПС Хюсеин Чауш.

Отказът на ДПС да одобри меморандума за продажбата на три от цигарените фабрики стана причина преди месец кандидат купувачът "Бритиш Американ Тобако" - втората в света компания в бранша - да се оттегли от сделката. Преди две години отново движението на Ахмед Доган провали финализирането на продажбата на целия холдинг на финансовия инвеститор "Тобако Кепитал партнърс".

Приватизацията на Булгартабак трябва да продължи и холдингът да бъде продаден още до края на това управление, заяви Кабил преди първото си участие на заседание на правителството като член на кабинета. Досегашният зам.министър на Мехмед Дикме допълни, че преди да се осъществи сделката, е добре да се промени стратегията за приватизация на холдинга, приета от парламента.

Помолен за коментар, пред радио Нова Европа депутатът от ДПС Хюсеин Чауш заяви, че с думите си министър Кабил просто е "преповторил" позицията на ДПС за приватизацията на "Булгартабак холдинг".

Реализацията на стратегията за приватизация на фабриките от холдинга е абсолютно възможна в рамките на този мандат, заяви Чауш.

Той допълни, че самата стратегия се нуждае от известно актуализиране на текстовете, което означава да се внесе за повторно гласуване в парламента.

Според ДПС депутатът трябва да се доусъвършенстват текстовете, свързани с профила на стратегическия инвеститор, какъвто се търси за цигарените фабрики. По думите му, необходимо е да се акцентира не само върху фирменото минало и утвърдено име на кандидат купувача, а върху намеренията му да запази в максимална степен производството на българските марки цигари и разширяването на пазарната им ниша.

Според ДПС този бранш кореспондира с националния интерес, заяви Чауш по повод производството на цигари.

Пред Нова Европа представителят на партията, която на практика изгони БАТ от България, не изключи втората в света тютюнева компания да се върне и отново да кандидатства в приватизационна процедура. Основание за оптимизма на Чауш му давал "това, което е Булгартабак и което Булгартабак предлага за приватизация".

При последния опит за продажбата на холдинга на части, специално за цигарените фабрики първоначален интерес заявиха трите най-големи компании в света - "Филип Морис", БАТ и "Импириъл тобако". С изключение на БАТ обаче, другите две се отказаха да подадат оферти за нашите фабрики само две години преди влизането на България в ЕС, когато родното производство престава да бъде защитено чрез мита от европейската тютюнева конкуренция. От БАТ пък изявиха желание да купят две от предлаганите четири фабрики, като впоследствие увеличиха бройката на три, но ясно показаха, че само една цигарена фабрика в България може да има шанс да оцелее след влизането ни в ЕС.

По време на продължилите близо месец дебати около провалената сделка за Булгартабак лайтмотив на ДПС бе тезата, че вторият в света тютюнев концерн не е търсеният от България стратегически купувач, защото се интересувал само от нашия пазар.

Днес Чауш заяви, говорейки за възможността БАТ да се върне: "Един стратегически инвеститор, който има сериозни намерения, защо да не се върне"…

Депутатът от ДПС съобщи, че този следобед народни представители на движението ще се срещнат с новия земеделски министър Нихат Кабил, излъчен от тях, за да разговарят за изкупвателната кампания на тютюн и реколта 2004. Има много сериозни проблеми в Североизточна България, в общините Исперих и Дулово, като в Дулово този процес още не е започнал, уточни Чауш.

Самият Кабил демонстрира увереност във възможностите си да се справи на новия пост. "В това министерство работя повече от три години и половина и назначаването ми за министър е по-скоро смяната на един кабинет с друг и натоварването ми с още примерно три-четири ресора", заяви той в четвъртък.

На прощалната си пресконференция във вторник в Пловдив предшественикът му Мехмед Дикме тактично се измъкна, помолен от журналисти да коментира защо за наследник на поста му е избран именно заместникът, в чиито ресори е несвършената работа за мандата - комасацията на земята, националната горска стратегия, инвестиции за поливното земеделие. "Когато нещо не върви, отговорност се поема от ръководителя, а не от подчинения", демонстрира великодушие Дикме.

Днес наследникът му Кабил обеща земеделското министерство да продължи работата за ускоряване на процеса по приемането на страната ни в Европейския съюз.

Споделяне

Още от Бизнес