Нова тарифна структура на цените на тока искат ЕРП-ата

Нова тарифна структура на цените на тока искат ЕРП-ата

Ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) поиска от доставчиците на електроенергия да предложат нови цени на тока от юли, EVN ще заяви структура от четири тарифни ставки. Това каза Гочо Чемширов, ръководител на отдел “Регулационен мениджмънт” на “EVN България Електроразпределение”, пред журналисти.

В момента има три цени – за потребителите високо, средно и ниско напрежение. От EVN смятат, че цената трябва да се определя според мястото на присъединяване на абоната, което по принцип формира седем тарифи. Те са за включване към преносната мрежа, към разпределителната система, за високо напрежение, за присъединяване директно към подстанция, към средното напрежение, закачане към трафопост и ниското напрежение за битовите потребителите.

Загубите по мрежата при доставката на тока нарастват пропорционално до последната цена и при сегашните три тарифи абонатите, които са включени по-напред в системата –  производителите - плащат по-високи от реалните цени. Така те субсидират задържането на ръста на цените за битовите потребители, обясни Чемширов. Ако са седем тарифите, ще е най-справедливо, посочи той.

В предложението на EVN за четири тарифи като прелюдия към седемте цени се предвижда обединяване на ставката за трафопост и ниско напрежение и обща цена за пряко присъединяване към подстанция и за включване към мрежата средно напрежение. Последното би означавало намаление на цената за бизнеса и опит за връщане на онези стопански потребители, които НЕК успя да “открадне” от електроразпределителните дружества.

В средата на 2006 г. няколко фирми, които са включени директно в подстанции, но плащаха по-високите цени за разпределение, се отказаха от услугите на електроразпределителните предприятия (ЕРП) и станаха преки клиенти на НЕК. Това бе оспорвано от ЕРП-ата пред ДКЕВР, но регулаторът пусна казуса.

Ако през юли комисията одобри предложението на EVN, което, по думите на Чемширов, било подкрепяно и от останалите компании CEZ и E.ON, това ще позволи на ЕРП-ата да си върнат клиентите, включени в подстанциите на НЕК, заради изравняването на цените.

Това предложение обаче ще повиши цените за битовите потребители, но от EVN не се ангажираха с коментар какъв би могъл да бъде ръстът им. Регионалният мениджър на австрийската компания Щефан Шишковиц отклони всички въпроси, свързани с евентуално искане за повишение на цената на тока за бита от юли.

За  тогава председателят на ДКЕВР Константин Шушулов прогнозира поскъпване на тока с около10 на сто Очакванията са във връзка с внесените искания за по-високи цени от АЕЦ “Козлодуй” заради спирането на ІІІ и ІV блок, от базовата ТЕЦ “Варна” заради поскъпналите вносни въглища и от НЕК, която е оператор на преносната мрежа и обществен доставчик.

Не сме внесли заявление за нови цени, заяви Шишковиц и допълни, че оптимизирането на резултатите на дружествата на EVN в България през миналата година позволява на компанията да работи и при сегашните тарифи. В същото време той отбеляза, че при създалата се ситуация с исканите повишения на цените от електроцентралите и от НЕК е добре следващите стъпки по отношение на тарифирането да се обсъдят широко с участниците на енергийния пазар, който от юли се либерализира напълно, с бизнеса и с потребителските организации.

От EVN изразиха притеснението си, че все още не са приети правилата за търговия на свободния енергиен пазар и няма да успеят в оставащото до 1 юли време да  проведат обществените поръчки за софтуер, който да позволи на снабдителите да предлагат на клиентите си цени за доставките на ток от различните електроцентрали. По принцип би трябвало от второто полугодие всеки потребител да може да се снабдява с ток от АЕЦ “Козлодуй”, ТЕЦ “Марица Изток 1”, или ТЕЦ “Варна” срещу съответната цена, включваща доставката до електромера.

В европейските страни това става, след като клиентът, излязъл на свободния пазар, плати мрежови тарифи за достъп и си избира доставчика, като не търпи никакви санкции при неговата смяна.Това обясни Гютнер Брамбьок, главен експерт регулационен мениджмънт в EVN, която притежава ЕРП-ата в Пловдив и Стара Загора. Според него обаче е съмнително, че битовите потребители ще излязат на свободния пазар.

От чешката CEZ, която е собственик на дружествата в столицата, още в средата на миналата година изразиха скептицизъм, че хората ще тръгнат да си избират индивидуален доставчик. Като пример бе дадено, че в Чехия след либерализацията на енергийния пазар едва осем потребители на електроенергия ниско напрежение са поискали да купуват ток директно от централите.

Брамбьок акцентира и върху това, че в повечето страни от Европейския съюз съществува цена за отчитане на електромера, защото разходите за това са постоянни, независимо от реализираното потребление. Т.нар. такса електромер обаче беше отхвърлена от ДКЕВР през миналата година,защото липсвало законово основание за нейното формиране. Регулаторът също така на два пъти не е одобрявал предложението  за още една тарифа и не е ясно дали ще приеме такава и при следващото одобряване на цени през юли.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес