Нова телевизия променя договорите на разследващи журналисти

Не е ясно дали Миролюба Бенатова, Генка Шикерова и Марин Николов ще продължат да работят за медията

Нова телевизия променя договорите на разследващи журналисти

Новото ръководство на Нова телевизия е поставило пред избор трима разследващи журналисти - Миролюба Бенатова, Генка Шикерова и Марин Николов, които трябва да преценят дали да прекратят трудовите си договори с медията и да продължат да работят с нея на свободна практика, съобщи сайтът Клуб Z.

Според публикацията в петък тримата са били извикани на разговор, на който им е предложена смяна на трудовите правоотношения. Идеята е те да бъдат прекратени, а журналистите да разработват продукция, която после да предлагат на телевиията чрез граждански договори.

Тълкуванието на ръководството на това решение било, че така им се дава пълна свобода и независимост. Журналистическата колегия в медията обаче допуска, че промяната е по-мек начин за освобождаване на тримата професионалисти, без да се стига до директно съкращение.

"Разбрахме, че им предлагат да са нещо като фрийлансъри. Което по мое тълкуване означава, че по време на разследване никой не стои зад гърба им. Тоест, ако някой те удари, защото го снимаш, няма да е ударил журналист от Нова телевизия, а някой си, който си прави собствено разследване. Освен това през цялото време из нюзрума се подмята, че това било начин да се намалят заплатите им, които били неправомерно високи - сякаш искат да ни настроят срещу тях", посочва журналист от Нова телевизия, цитиран от Клуб Z.

Пред онлайн изданието Миролюба Бенатова и Марин Николов признават, че са им предложени нов тип договори, но не дават повече подробности, преди да вземат решение за правоотношенията си с Нова телевизия.

В началото на седмицата Николай Александров, главният редактор на спортния сайт Gong.bg, част от "Нетинфо" и медийното портфолио на Нова телевизия, подаде молба за напускане. Колегите му от Дарик радио обявиха, си тръгнат заедно с него от сайта, който създадоха в началото на 2007 г.

Изпълнителният директор и миноритарен собственик на "Нетинфо" Христо Христов заяви, че не е приел оставката на Александров и че в последните месеци имало засилена намеса в редакторската политика на сайтове в групата. Нова телевизия обаче  отхвърли обвиненията.

По-рано Нова телевизия напуснаха продуцентите Цветомир Семов и Диана Димова, но това стана по тяхно желание. В петък от медията са били освободени други двама души от екипа на новините с мотива, че тече процес на оптимизация на разходите.

През април "Адванс медиа груп" на братя Домусчиеви и MTG финализираха продажбата на "Нова Броудкастинг груп". Сделката беше одобрена и от Комисията за защита на конкуренцията.

До продажбата на Домусчиеви се стигна, след като "Нова Броудкастинг груп" обяви в началото на годината, че телевизията няма да бъде продадена на компанията на чешкия мириардер Петр Келнер PPF Group. Това се случи, след като КЗК обяви сделката за невъзможна през лятото на миналата година.

Споделяне

Още по темата

Още от България