Нова телевизия защити Анна Цолова и Виктор Николаев

Нова телевизия защити Анна Цолова и Виктор Николаев

"Във връзка с появилите се неверни твърдения в публичното пространство, свързани с имущественото състояние на водещия на сутрешния блок на NOVA Виктор Николаев, както и на бившата водеща на предаването Анна Цолова, резултатът от извършената и приключила през изминалата седмица данъчна проверка доказва, че няма разминавания и нередности между декларираните от тях приходи и реалното им имущество". Такова становище разпространи Нова телевизия във връзка с редицата публикации в жълто-кафявите медии по темата.

Ръководството на Нова тв досега се въздържаше от реакции по повод атаките срещу водещите на сутрешния блок, включително сигналът на евродепутата Николай Бареков за "палата на Цолова".

Приключилата проверка на НАП очевидно е дала основание на телевизията да застане зад журналистите си.

Данъчната проверка на Анна Цолова започна след сигнал на Бареков за "абсолютно несъответствие на декларираните доходи и придобито скъпо имущество". Няколко месеца по-късно по абсолютно същия маниер той атакува и колегата ѝ Виктор Николаев.

Кампанията течеше с пълна сила и в близките до депутата Делян Пеевски медии. В тях се тиражираха всевъзможни недоказани твърдения за огромно разминаване в приходи и разходи, както и различни "прогнози" за сваляне на Виктор Николаев от ефир също като Цолова.

След мълчанието на медията, самата Цолова публикува изявление в своя защита и каза, че в казуса с Бареков ще потърси справедливост в съда. В края на лятото стана ясно, че тя няма да е водеща на сутрешния блок. Отсъствието ѝ от ефир първоначално не бе обяснено, но след поредица от въпроси, свързващо отстраняването ѝ с редица въпроси на водещата за Делян Пеевски, от медията обясниха, че Цолова подготвя авторски лайфстайл проект, който до момента обаче не е стартирал.

Виктор Николаев, който продължи да води сам сутрешния блок на Нова тв, обаче остана мишена – не само на жълто-кафявите медии, но и на политици от управляващото мнозинство. В една и съща сутрин Антон Тодоров, тогава все още депутат от ГЕРБ, и вицепремиерът Валери Симеонов отправиха намеци в ефир към Николаев за празния стол на Анна Цолова и го предупредиха, че и неговият може да се опразни.

Изявите на двамата политици бяха последвани от остра реакция на Асоциацията на европейските журналисти, а впоследствие и от журналистически протест пред Министерския съвет. Самият Николаев също изрази публично позиция след демонстрираното недоволство, като коментира, че изпод руините на българската журналистика е тръгнала лавина.

Антон Тодоров подаде оставка и напусна парламента, но Валери Симеонов не само отказа да се оттегли, а заплаши да съди големите електронни медии, задето не му се извинили, обвинявайки го в натиск над журналисти.

По неофициална информация сегашната позиция на Нова телевизия е по настояване на журналистите в медията.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?