Нова терористична атака, този път в Ингушетия

Атентатор-самоубиец взриви пояс с експлозиви край входа на регионалната дирекция на вътрешните работи в град Карабулак в руската република Ингушетия в понеделник сутринта, предадоха информационните агенции. Загинали са двама постови милиционери на входа ѝ, а други двама милиционери са били ранени.

При второ нападение, извършено с кола-бомба час след това, бе ранен следовател, пристигнал на мястото.

Според източници от местната милиция, трупът на атентатора камикадзе бил разпознаваем. Става дума за близо 30-годишен мъж с дълга коса. Той пристигнал на мястото с колата бомба ВАЗ, използвана за втория взрив. Автомобилът бил регистриран като откраднат в Украйна.

Мощността на взривното устройство, задействано от атентатора, е била 3 килограма тротилов еквивалент. Втората експлозия е била с мощност около 50 кг тротилов еквивалент, съобщиха следствените органи, цитирани от ИТАР-ТАСС.

При втората експлозия жертви не е имало, защото са били взети мерки за сигурност, а мястото е било отцепено, гласяха първите коментари от пресслужбата на руското вътрешно министерство.

Атентаторите са разчитали, че на мястото на първия взрив ще пристигнат хора от оперативните служби и ще пострадат при втория.

Взривилият се мъж е задействал пояса си с експлозиви, когато постовите на входа на сградата - милиционери стажанти, поискали документите му за проверка. По всяка вероятност първоначално терористът е планирал да задейства бомбата по време на сутрешния развод в милицията, което би довело до многобройни жертви.

В този момент заедно с милиционерите от регионалната дирекция за развода са били строени около 50 души от пътната инспекция.

Споделяне

Още от Свят