Нова тръба ще газифицира общините между Добрич и Силистра

Строителството на нов газопровод от Добрич до Силистра започна във вторник държавният газов оператор “Булгартрансгаз“. Тръбата с дължина близо 80 км и капацитет от 100 хил. куб. м/час ще позволи газификацията на общините Добрич, Тервел, Дулово, Алфатар и Силистра, които са по трасето ѝ.Газопроводът ще обслужва две индустриални зони в Силистра с 26 потенциални индустриални и 59 обществени потребители и 10 000 домакинства.

Стойността на проекта е над 12 млн. евро, от които 9.214 млн. евро са от Международния фонд "Козлодуй", в който влизат компенсациите от ЕС за затварянето на четирите малки блока на ядрената ни централа и който се управлява от Европейската банка за възстановяване и развитие. "Булгартрансгаз" участва в строежа със собствени 3.07 млн. евро.

Очаква се след замяната на потреблението на електричество за отопление и битови нужди с потребление на природен газ да намали разходите с около 35 на сто на домакинство. Очакваните икономии на електроенергия за жилищния сектор на Силистра, където живеят 62 на сто от жителите на общината, ще възлязат на 35 GWh годишно, посочват от “Булгартрансгаз“.

Газопроводът трябва да е готов на 9 януари 2014 година. Едновременно със строежа му ще се изгражда и газоразпределителната мрежа на Силистра от "Ситигаз – България". Дружеството има лиценз за изграждане на газоразпределителната мрежа в пет от седемте общини на Силистренска област - Силистра, Алфатар, Главиница, Дулово и Тутракан.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?