Нова туристическа конфедерация учредена без големите инвеститори

Нова туристическа конфедерация учредена без големите инвеститори

Създаване на нова Национална конфедерация на  туристическата индустрия беше обявено по време на Първия конгрес на инвеститорите в туризма, който се проведе във вторник в Пловдив.

Поредната организация в бранша беше мотивирана с необходимостта да се подготвят проекти за усвояването на средствата по европейските фондове. Учредяването на новата структура все пак остана да се изяснява на 16 май, когато е планирана работна среща за обсъждане на устава на бъдещата конфедерация.

Напрежението в държавата се отрази на присъстващите на конгреса. Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров не се появи. Практически първият конгрес на инвеститорите в туризма не беше уважен от действителните собственици на големите туристически обекти у нас. С изключение на Георги Гергов, който беше домакин на събитието, на конференцията беше забелязан Младен Мутафчийски, който обаче не остана за учредяването на туристическата конфедерация. Не присъстваха председателят на Съюза на туристическата индустрия Петя Славова, Ветко Арабаджиев – собственик на хотели в Слънчев бряг и Пампорово. Изпълнителният директор на “Русалка холидейз” Евгения Генчева също не беше забелязана на форума.

Президентът Георги Първанов, който откри конгреса на инвеститорите в туризма, приветства усилията за обединяване на браншовите организации. А вицепремиерът Ивайло Калфин предложи да се създаде държавно-обществен консултативен съвет, който да координира дейността на заинтересованите ведомства и да определя политиката за развитие на отрасъла. В заключителния документ от конгреса, делегатите настояват съветът да бъде председателстван от ресорния за туристическия отрасъл вицепремиер.

Ивайло Калфин за пореден път заяви пред участниците в конгреса, че е против отделно министерство на туризма, защото това е скъпо, необосновано и няма да реши проблемите на бранша. Председателят на Националния борд по туризъм Георги Гергов предложи Агенцията по туризма пак да стане част от министерство. В момента туристическият бранш е принуден да съгласува инвестициите си в седем отделни министерства, подчерта Гергов.

Четири основни проблема в туризма формулира президентът Георги Първанов. Според него те са породени от бурното развитие на отрасъла през последните години. Това е пределното натоварване на износената инфраструктура, недостиг на квалифицирани кадри и липса на нова марка на родния туристически продукт. Проблем е и свръхпредлагането на леглова база, отбеляза държавният глава. 

Инвестициите в туризма са 15 на сто от БВП на страна, коментира Георги Гергов, а 9 на сто от тях са от международен туризъм. През изминалия сезон са обслужени 5 милиона туристи, които са донесли в хазната 2 млрд. евро приходи.

Споделяне

Още от Бизнес