Нова ТВ изтри карикатура за новия български символ "свинска опашка"

Видеокарикатурата на Чавдар Николов, посветена на Бойко Борисов и нацепените батки, които задържат мигранти по границата с Турция, бе свалена от сайта на Нова телевизия и vbox7.com.

 

Видеокарикатурите на Чавдар Николов са неизменна част от сутрешния блок на телевизията. Във вторник той бе подготвил клип, който започва с надпис "681 Конска опашка“ и образа на хан Аспарух, който развява копие с развята конска опашка – символ на прабългарите. Аспарух тропва със знамето и зад него се събират прабългарски войни.

Следва надписът "2016 Свинска опашка“ и образът на Бойко Борисов, който държи прът, а на него се вее "свинска опашка". Премиерът тропва със "знамето" и зад него се събират Динко, Перата и прочие хайкаджии, които ловят мигранти и им завързват ръцете с т.нар. "свински опашки". Борисов е облечен е с анцуга на Челси, с който се снима до домашните си магнолии.

На гърдите му вместо SAMSUNG (спонсорът на Челси) пише NESAMSUM.

Часове след появата му 16-секундният клип бе изтрит от сайтовете на Нова телевизия и Vbox7.

"Никой не ме е предупреждавал, че ще изтрият карикатурите ми. Нямам никакво обяснение. Писал съм писмо до директора на Нова тв и до шефа на НетИнфо и очаквам отговор", коментира Чавдар Николов, цитиран от "Офнюз".

Той допълни, че са изтрити всички негови видео карикатури, а не само последната.

"Изтриха над 90 карикатури. По обяд бяха свалени половината, след това за минути бяха изтрити всички останали", обясни той и каза, че е изненадан от случващото се.

Mediapool ще публикува всяка реакция на Нова телевизия по темата.

Само преди седмица турският президент Реджеп Ердоган, който е известен със своя докачливост, поиска наказателно преследване на немски комедиант заради сатиричен видеоклип, осмиващ президента на Турция.

Турското правителство официално поиска комедианта Ян Бьомерман да бъде съден за "клеветническо стихотворение" за Ердоган. Продуцентската компания зад телевизионното предаване на Бьомерман, "Нео Магазин Роял", съобщи, че епизодът този четвъртък е отменен, а като мотив посочи "огромното медийно внимание и фокусът върху програмата и нейния водещ".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?