Нова тв съкрати оставените в "престой" знакови журналисти

Ива Стоянова: Рейтингът ни не е пострадал

Нова тв съкрати оставените в "престой" знакови журналисти

Нова тв съкрати водещата на "Събуди се" Мирослава Иванова, журналистките Галя Щърбева и Мария Йотова, които имаха рубрики в предаването, както и репортера Живко Константинов.

Това потвърди пред Mediapool изпълнителният директор на Нова тв Ива Стоянова. Тя посочи, че са съкратени общо около 60 човека от различни отдели

"Съкратена и безработна съм", каза по-рано Мирослава Иванова пред "Свободна Европа", а Живко Константинов съобщи във Фейсбук, че вече не е част от екипа на телевизията.

През април те, както и продуцентката на "Събуди се" Станимира Иванова, бяха оставени в "престой" от ръководството на телевизията, което се възползва от тази възможност в извънредното законодателство заради коронавируса. Промени в Кодекса на труда позволиха работодателят да може "със заповед да преустанови работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители за целия период (на извънредното положение - бел. ред.) или за част от него до отмяната на извънредното положение". Тогава от ръководството на телевизията обясниха, че именно това е станало с петимата, а Ива Стоянова обяви, че след "престоя" "ще видим какви опции ще имаме по-нататък след кризата".

Явно обаче опции не е имало и журналистите са били съкратени. Сред обясненията, които са получили, е било и това, че телевизията трябва да направи съкращения заради кризата с коронавируса. 

"Над 60 човека от различни отдели съкратихме. Ситуацията предполага свиване на бюджети, това е мениджърско решение, което няма какво да коментирам", каза Стоянова пред Mediapool по повод съкратените журналисти. Предложенията от кого "можем да се лишим" се правели от шефовете на съответните отдели, а целта била да се свият разходи, но да не се намаляват заплати.

Тя определи като "странно" това, че се обръща внимание само на петимата съкратени от отдел "Новини". В случая обаче става дума за поредните знакови лица, които се разделят с Нова тв, след като телевизията си смени собствеността.

Стоянова отказа да каже защо са били избрани именно Иванова, Щърбева, Йотова и Константинов. "Повярвайте ми, от тяхното отсъствие от телевизията, за наша радост, резултатите ни не са паднали, а напротив, което е важно за Нова тв", каза още тя.

На въпрос защо при такава ситуация в телевизията идва нов човек - спортната журналистка Гергана Гунчева, Стоянова обясни, че договорът с нея е бил подписан в началото на годината преди кризата с коронавируса.

"Няма да наемаме нови хора", каза Стоянова. 

Откакто Нова тв стана собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, медията се раздели с редица журналисти. Разследващият екип, в който бяха Генка Шикерова, Миролюба Бенатова и Марин Николов, бе принуден да напусне през 2019 година. Доста преди тях от телевизията си тръгна продуцентът Дарина Сарелска, която бе обвинена от журналиста Васил Иванов, че му спирала разследвания. В момента Иванов отново е част от екипа на Нова.

С телевизията се разделиха водещата Лора Крумова и режисьорът и автор на колажи Валдес Радев.

Отстранена беше и Силва Зурлева, която участваше в самото създаване на телевизията от края на миналия век и загина на Нова година при нелеп инцидент. Оставки от Нова телевизия подадоха и няколко от продуцентите и водещите лица като Цветомир Семов, Диана Димова, Марина Цекова и Елена Гюрова.

Уволнен от спортния сайт "Гонг" бе Николай Александров, което доведе до напускането на целия екип, създал предаването и сайта. Прекратен бе и договорът на изпълнителния директор на "Нет инфо" Христо Христов, който потвърди, че върху журналисти от групата се оказва натиск.

След смяната на собствеността в "Нова тв" се прехвърлят все повече кадри на свързваната с медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски "Канал 3". През декември шеф в националната медия стана бившата собственичка и дългогодишен шеф на "Канал 3" Ива Стоянова, а в началото на февруари тя стана и управител на Нова тв.

Преди това пък от "Канал 3" в Нова тв се върна и Васил Иванов, който стана водещ разследващ журналист в телевизията на Домусчиеви. Други репортери на "Канал 3" също започнаха да работят за Нова тв.

През май 2019 г. за директор на "Новини и актуални предавания" в Нова тв бе назначена Миляна Велева, която дотогава заемаше същия пост в телевизия "Канал 3".

Почти веднага след появата на Велева в Нова тв от телевизията си тръгна Виктория Бехар, мениджър на новините, след като на планьорка попитала Велева за връзката ѝ с Пеевски.   

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?