Нова тв вече официално е собственик на Канал 3

Нова тв вече официално е собственик на Канал 3

Нова Броудкастинг Груп вече официално е собственик на Канал 3, както и на още 2 телевизии и 4 радиа. Преди месец излезе решението на КЗК по сделката и обяви, че не вижда опасност Нова телевизия да получи господстващо положение, придобивайки едноличен контрол върху дружествата, които оперират телевизионните канали "Канал 3", "The Voice" и "Magic TV" и радиостанциите "Веселина", "Витоша", "Мagic FM" и "The Voice Radio".

Миналата година КЗК не разреши сделката за Нова тв с чешкия милиардер Петр Келнер, защото медийната група сама по себе си била голяма, но сега позволи тя да бъде купена от братята Кирил и Георги Домусчиеви и обяви, че не вижда никаква опасност за злоупотреба, независимо че реално групата значително се разраства. 

"Забележителните резултати на цялата ни медийна група не само ни мотивират, но и ни ангажират да отговаряме на нарастващите очаквания на аудиторията. В жанровото многообразие, което предлагаме, ни липсваха изцяло новинарски и музикален телевизионен канал. Придобиването на водещи профилирани медии като Канал 3 и The Voice TV напълно отговаря на лидерската позиция на компанията. Навлизането на радио пазара чрез присъединяване на любими на аудиторията музикални радиостанции, сред които The Voice и Веселина, към широкия спектър от платформи на групата, е поредна важна стъпка към увеличаване на нашата аудитория", каза Ива Стоянова, която в момента е изпълнителен директор на Нова Броудкастинг Груп.

Самата Стоянова е бивша собственичка на близката до депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски телевизия "Канал 3". През последната година много кадри на малката и по-нишова медия заеха ключови постове в Нова тв, откъдето пък си тръгнаха много дългогодишни кадри.

В началото на септември Стоянова лансира друга идея за развитието на каналите от групата – извънредните новини на Нова тв да се излъчват по Канал 3.

"Запазването и развитието на новопридобитите канали в настоящите им профили ще гарантира устойчивостта на медийна среда и ще увеличи възможностите за предлагане на все по-разнообразно и качествено съдържание за зрителите и на рекламодателите", твърдят от Нова Броудкастинг Груп.

Откакто Нова тв стана собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, медията се раздели с редица журналисти. Разследващият екип, в който бяха Генка Шикерова, Миролюба Бенатова и Марин Николов, бе принуден да напусне през 2019 година. Доста преди тях от телевизията си тръгна продуцентът Дарина Сарелска, която бе обвинена от журналиста Васил Иванов, че му спирала разследвания. В момента Иванов отново е част от екипа на Нова.

С телевизията се разделиха водещата Лора Крумова и режисьорът и автор на колажи Валдес Радев. Отстранена беше и Силва Зурлева, която участваше в самото създаване на телевизията от края на миналия век и загина на Нова година при нелеп инцидент.

Оставки от Нова телевизия подадоха и няколко от продуцентите и водещите лица като Цветомир Семов, Диана Димова, Марина Цекова и Елена Гюрова. Уволнен от спортния сайт "Гонг" бе Николай Александров, което доведе до напускането на целия екип, създал предаването и сайта. Прекратен бе и договорът на изпълнителния директор на "Нет инфо" Христо Христов, който потвърди, че върху журналисти от групата се оказва натиск.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?