Нова ваксина срещу ебола дава първи добри резултати

Нова ваксина срещу ебола дава първи добри резултати

Нова ваксина срещу ебола, която се изпробва в САЩ, дава първи обнадеждаващи резултати, съобщиха информационните агенции, позовавайки се на учените от Националния институт на САЩ по алергология и заразни болести.

Ваксината е разработена от института и фармацевтичния гигант ГлаксоСмитКлайн. Резултатите от първите клинични изпитания, в които са участвали 20 здрави доброволци, бяха публикувани в сряда в "Медицинското списание на Нова Англия" (New England Journal of Medicine).

Експерименталните тестове започнаха на 2 септември и ще продължат 48 седмици, но първите резултата дават надежди, че ваксината е ефективна.

Под въздействието на препарата имунната система на участвалите в изследванията доброволци е започнала да произвежда антитела, които противодействат на вируса Ебола.

Този месец доктор Антъни Фаучи, директор на института, каза в Конгреса , че за база не досегашните резултати САЩ ще могат да планират по-мащабно проучване в Западна Африка, започвайки още през януари в Либерия, за да се опитат да проверят дали ваксината наистина действа.

Белият дом поздрави изследователите, като нарече постигнатото "важен етап" по пътя към ликвидиране на опасността от опасния вирус.

Във вторник, 2 декември, президентът Барак Обама смята да посети Националния институт по алергология и заразни болести, за да благодари лично на доктор Фаучи и колегите му за усилията им в борбата срещу ебола. Обама има намерение да призове Конгреса да одобри отпускането през 2015 г. на допълнителни пари за тази цел.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?