Нова вълна от искове за касиране на вотове

Жалба срещу избора на общински съветници в София е внесло ръководството на  коалиция Съюз БГ, включваща "Гергьовден", "Новото време", Земеделски народен съюз, в Софийския административен съд. Това съобщи на пресконференция в сряда председателят на "Новото време" Емил Кошлуков.

Открито е противоречие на данните в протокола на Общинската избирателна комисия, обясни  председателят на движение "Гергьовден" Петър Стоянович. Според комисията в избирателните кутии са намерени 10 677 бюлетини без пликове, а пликовете без бюлетини са 535. Става въпрос за

целенасочена манипулация и фалшификация на тези избори, заяви Стоянович. По думите му изключено е тези бюлетини да са изпаднали от пликовете. Той посочи, че такива бюлетини се отчитат отделно, но не е ясно дали те се отчитат като недействителни.

Според Съюз БГ друго противоречие има в протоколите на СИК.  Броят на избирателите е 603, а дописаните в изборния ден са 607, в същото време за общински съветници са гласували 236 души. Разминаването в броя на получените и обявените гласове е третата жалба на Съюз БГ. Съгласно извлечение от протоколите се различават получените от коалицията гласове и официално обявените от ОИК.

Емил Кошлуков заяви, че много други партии касират изборите в София и в страната, като в над 2/3 от общините изборите се оспорват. До този момент не е имало такъв процент на обжалване на резултатите, заяви Кошлуков.  По думите му изборите са бутафорни, защото отговарят на законовите изисквания за да бъдат признати от международната общност, но всъщност са манипулирани. Видяхме явления, които смятахме за отминали през 1990 г., допълни лидерът на "Новото време".

Според председателя на Земеделски народен съюз Стефан Личев  основните пороци на тези избори са насилието и страхът в малките общини, както и купуването на гласове и купуването на  членове на секционни комисии.

В Хасково изборът на общински съветници също отива на съд, заедно с кметския от, жалбата е подадена от ГЕРБ. Общинският лидер и координатор на партията на Бойко Борисов Иван Петров заяви, че жалбата е заради фрапиращи нарушения, които са опорочили изборния резултат, но не уточни какви са.Той смята, че местните избори са се провели в много неадекватна обстановка, за което са допринесли масовото купуване на гласове и т. нар. "изборен туризъм".

Коалиция "Съюз за Перник" също ще обжалва избора на кмет в общината, заяви отпадналият кандидат Димитър Колев. Според него е невъзможно гласовете за спечелилата надпреварата Росица  Янакиева само за една седмица да се увеличат от 11 500 на 23 000. "Няма партия, която да мобилизира такъв електорат в такъв кратък срок. Подобно нещо не се е случвало от зората на демокрацията", заяви Колев.

В Административния съд в Монтана са постъпили седем жалби за касиране на изборите в четири селища в областта, Три от жалбите са за община Берковица - там загубили кандидати искат касиране на избора за кмет и на избора за общински съветници. Две от жалбите са за село Ковачица в община Лом, по една е отнася за избора на кмет в селата Стубел и Долна Вереница в община Монтана. В момента се събират материали по жалбите, съобщиха от институцията.

Заради несъответствие на броя на гласувалите в Карлово и числото на предадените бюлетини, вотът обжалва и бившият кмет на Карлово Емил Кабаиванов, който искаше следващ мандат, но загуби от кандидата на БСП Найден Найденов. Избирателната комисия е отчела 1056 недействителни гласа. По думите на Кабаиванов имало още редица нарушения.

Споделяне

Още от България