Нова визуална информация в софийския градски транспорт

Модерни визуални стикери на български и английски език ще информират пътниците в градския транспорт в София за правата и задълженията им, съобщиха от неправителствената организация "Спаси София", която е разработила стикерите по поръчка от Центъра за градска мобилност.

Новите знаци първо ще бъдат разлепени в автобусите по линия №84, обслужваща летището.

Разработеният модул включва както изцяло нови стикери, така и такива, които пътниците вече познават, но вече са с модерна визия и изчистен дизайн, които ще ги направи лесно разбираеми за всички пътници, обясниха от "Спаси София“.

Нов стикер призовава пътниците да преминат навътре в превозното средство, а друг - да не говорят с водача. Лесно разпознаваеми стикери пък ще показват по ясен начин приоритетните седалки за родители с деца, бременни и хора с намалена подвижност. За всяко превозно средство е предвидено място и за подробна информация за цената на различните превозни документи, глоби и нарушения. Включено е и обяснение как можем да се возим с домашен любимец и какъв е позволеният размер за багажа ни.

Всичко това ще позволи на всеки пътник, независимо дали редовно или по-рядко ползва обществен превоз, дали е българин или чужденец, да се ориентира бързо и да е наясно с правата и задълженията си, смятат от Центъра за градска мобилност.

От “Спаси София” са изработили и стикери, информиращи другите участници в движението, че трябва да дават предимство на градския транспорт. На задните части на автобусите, тролейбусите и трамваите ще бъдат поставени големи стикери, призоваващи шофьорите да спазват БУС лентите или да не навлизат в трамвайните трасета.

“Ако искаме София да е привлекателен град с европейска визия, тя трябва да говори разбираемо за всички”, смятат от "Спаси София“. Двамата партньори в начинанието допълват, че стикерите са част от усилията градския транспорт да стане по-привлекателен и разбираем за пътниците.

Споделяне

Още от България