Нова война доставчик - телевизия: "Близу" спира в мрежата си ТВ7, Супер7 и News7

Случаят е сходен със спора на "Булсатком" със същите телевизии, или отново е за пари

Нова война доставчик - телевизия: "Близу" спира в мрежата си ТВ7, Супер7 и News7

Кабелният доставчик на тв-канали "Близу" спира излъчването на програмите ТВ7, Супер7 и News7 в мрежата си. Това съобщиха от доставчика в понеделник.

Причината, според "Близу", е, че не са успели да постигнат споразумение с ТВ7 и по закон са задължени да преустановят излъчването на програмите.

От кабелния оператор обясняват, че от ТВ7 са поискали многократно по-висока цена за излъчването на ТВ7 и Супер7, превишаваща цената за 2012 г. десетки пъти.

Подобно увеличение е в пъти повече от приетите норми за индустрията и би довело до увеличение на цените към клиентите ни. "Близу" се съгласи на четирикратно увеличение на таксите, но тази оферта не беше приета от ТВ7.

За да не се наложи да увеличим цените за телевизия, "Близу" е принуден да спре излъчването на каналите, се казва в съобщението.

Изпълнителният директор TV7, Супер 7 и News7 Николай Бареков каза за БТА, че са жертва на монополно поведение от страна на оператора, който иска да излъчва програмите на изключително ниски цени.

Бареков обясни, че двете страни водят преговори от няколко месеца, тъй като в действителност от телевизията са поискали по-високи цени за излъчването на каналите. "В програмата на ТВ7 между тази и миналата година има огромна разлика: инвестираме десетки милиони в програмна схема, предлагаме невероятно качество на сигнала, нови продукти и е нормално да искаме адекватно и справедливо заплащане", каза той.

По думите му от "Близу" са поискали да закупят на парче част от програмната схема на телевизията мачовете от българското футболно първенство. "Тези мачове струват страшно много пари и който иска да ги предлага в портфолиото си, трябва да си заплати", заяви Николай Бареков.

Само преди седмици затихна войната на телевизиите от групата на бТВ и ТВ7 със сателитния доставчик "Булсатком". Тогава мотивите за сблъсъка бяха идентични - доставчикът на тв програми по кабел и сателит бе обвинен от телевизиите, че не иска да приеме по-високите цени, които те дават за разпространение на програмите им. В отговор "Булсатком" спря разпространението им с мотива, че искането не е реалистично и че той ще бъде принуден да вдигне цените за потребителите.

Скандалът бе прекратен след намесата на премиера Бойко Борисов, който накара спорещите страни "да се споразумеят".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?