Нова заплаха за независимостта на полските съдии

Нова заплаха за независимостта на полските съдии

Франция и Германия изразиха безпокойство по повод заплахите за независимостта на полските съдии, предаде Ройтерс.

Миналата седмица Европейската комисия (ЕК) стартира наказателна процедура срещу Полша във връзка с въвеждането на нова дисциплинарна система срещу съдиите, която според комисията цели да принуждава магистратите да отсъждат според желанията на управляващата партия "Право и справедливост".

"Надяваме се, че наказателната процедура, започната от ЕК миналата седмица заради новия дисциплинарен режим за съдиите ще доведе до някои подобрения, в частност на правото на ефективно правораздаване от независим и безпристрастен съд", се казва във френско-германското изявление, разпространено на среща на министрите по европейските въпроси от страните членки на ЕС.

"Искаме да се възползваме от възможността да подчертаем още веднъж своите опасения от цялата ситуация, създадена от реформата в съдебната система в Полша", се казва в изявлението.

"Според нас комбинираният резултат от законодателните промени подлага на риск независимостта на съдебната система и разделението на властите в Полша", гласи документът. В него се изказва подкрепа за действията на ЕК и се предлага да има нови заседания по казуса с Полша след изборите за Европейски парламент.

Европейската комисия, която отговаря за спазването на законодателството на ЕС, вече е открила две други наказателни процедури срещу полското правителство - от средата на 2017 г. и от средата на 2018 г. - заради промени в правилата за пенсиониране на полските съдии и евентуалното въздействие върху тяхната независимост и заради неспазване на върховенството на закона. Тези процедури може да доведат до това Полша да бъде лишена от право на глас при вземането на решения в европейските институции. Но това е малко вероятно, тъй като такова решение трябва да се вземе с консенсус от останалите 27 членки на съюза. А Унгария, срещу която има също наказателна процедура, е обявила, че ще наложи вето върху всеки опит за изолиране на Полша, припомни Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа