Нова Зеландия има нужда от гастарбайтери, местните се провалят на наркотестовете

Нова Зеландия има нужда от гастарбайтери, местните се провалят на наркотестовете

Новозеландският премиер Бил Инглиш каза, че страната му трябва да разчита на гастарбайтери, тъй като много местни не могат да минат успешно тестовете за наркотици на работното място, предаде ДПА в понеделник.

Инглиш направи този коментар пред журналисти, когато бе попитан за увеличаващата се имиграция в Нова Зеландия.

Страната отчете ръст на нетната миграция със 71 300 души от 31 януари 2016 г. до 31 януари тази година, съобщи в доклад националната статистическа служба.

На пресконференцията премиерът бе попитан защо 140-те хиляди безработни новозеландци не попълнят недостига от работна ръка в тихоокеанската страна с 4,8 милиона жители. "Една от трудностите в днешно време е дори минаването на тест за наркотици", каза Инглиш.

"Съгласно правилата за трудова безопасност, не може на работното място да има хора под въздействието на наркотици. Много от нашите млади хора не могат да издържат този тест".

През 2012 г. проучване в медицинското списание "Лансет" показа, че австралийците и новозеландците са сред първенците в света по употреба на канабис и метамфетамини.

Инглиш каза на пресконференцията, че рекордните нива на имиграция са нещо хубаво за страната му. "Това е чувството да си растяща икономика с увереност, посока и правителство, фокусирано върху подпомагането на растежа, а не опитващо да го спре", каза той.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?