Нова Зеландия въвежда платен отпуск за жертви на домашно насилие

Нова Зеландия въвежда платен отпуск за жертви на домашно насилие

Новозеландският парламент гласува закон, с който въвежда специален платен отпуск от 10 дни за жертви на домашно насилие. Мярката има за цел да помогне на пострадалите да напуснат дома, предаде Франс прес.

Депутатката от Партията на зелените Джан (Джанет) Лоуги обясни, че се очаква с този отпуск жертвите да получат възможност да избягат от насилието и да получат помощ, без да се страхуват, че може да изгубят работата си.

"Това е от полза за жертвите, от полза за работодателите и от полза за обществото", заяви тя, след като законът беше приет с 63 на 57 гласа.

Преди Нова Зеландия, през 2004 г. такъв вид 10-дневен платен отпуск въведоха Филипините.

Статистиката показва, че Нова Зеландия е една от най-засегнатите от домашно насилие развити страни. Делът на убийствата в семейството на човек от населението там е двойно по-голям, отколкото в Австралия, Канада или Великобритания.

Лоуги, която е част от управляващата левоцентристка коалиция, изрази съжаление, че помощта за жертвите на домашно насилие често идва твърде късно.

"Чакаме положението да стане наистина много лошо, някой да бъде убит, и едва тогава ставаме загрижени", отбеляза тя.

Предназначението на новия отпуск е да се даде на жертвите, които се опитват да избягат от общия дом, нужното им време, било то да се явяват в съда, да се преместят другаде или да намерят ново училище за децата си.

Консервативната опозиция не подкрепи тази реформа, обяснявайки, че намерението зад мярката е добро, но има опасност тя да попречи на жертвите при евентуално търсене на работа.

"Работодателите ще проучват "под лупа" кандидатите, питайки се дали те може да се окажат жертви на домашно насилие, тъй като в крайна сметка това ще засегне дейността им", каза представител на Националната партия.

Нова Зеландия отдавна е новатор в защитата на правата на жените. През 1893 г. тя става първата страна света, където жените получават право на глас.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?