Нова жалба на ЧЕЗ ще протака връщането на месечното отчитане на тока

Нова жалба на чешката компания ЧЕЗ, която снабдява с електричество Западна България, може да протака връщането на месечното отчитане на електромерите, което трябваше да стане до февруари 2010 г., стана ясно във вторник.

Дружеството "ЧЕЗ-Разпределение" е внесло в края на миналата седмица в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) жалба срещу решението на комисията, определящо като срок за връщане на едномесечното отчитане на електромерите февруари 2010 г., съобщи пред журналисти председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Компанията иска срокът за връщане на едномесечното отчитане да е не по-рано от април 2010 г., тъй като не можела са се справи в посочения от регулатора срок както и да се повиши цената им с 3 процента заради по-големите разходи за по-честото засичане на уредите.

Жалбата и мотивите към нея вече са изпратени от ДКЕВР във ВАС. Това отново ще забави и без това проточилото се повече от година решение на ДКЕВ още от октомври 2008 г. за отмяна на тримесечното отчитане.

От ДКЕВР заявиха, че ще направят проверка за готовността на дружеството да премине към изпълнение на решението на Върховния административен съд за незабавно връщане към стария начин на отчитане и при неизпълнение ще санкционират ЧЕЗ. Според комисията срокът 1 февруари е съгласуван на експертно ниво.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?