Новак и Йотингер се разбраха за среща по ключови енергийни въпроси

Новак и Йотингер се разбраха за среща по ключови енергийни въпроси

Руският министър на енергетиката Александър Новак и европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер ще се срещнат в края на следващата седмица, за да разговарят за газовите доставки, съобщи руското енергийно министерство във вторник. В телефонен разговор Новак и Йотингер са се разбрали да обсъдят ключовите въпроси от руско-европейските отношения в енергийния сектор.

Мястото и датата на срещата все още не са уточнени, но междувременно от "Газпром" обявиха, че общият дълг на Украйна за внесения от Русия природен газ до 16 юни, когато доставките бяха спрени, вече е достигнал "гигантската сума от 5.296 млрд. долара". Шефът на газовия концерн Алексей Милер посочва в съобщение, че срокът за разплащането за юнските доставки е изтекъл предишния ден и отново пари от "Нафтогаз Украйна" не са постъпили.

За периода от 1 до 16 юни, когато "Газпром" врътна кранчето за Киев, са доставени 1.7 млрд. куб. м, за които Украйна дължи 838 млн. долара. Общо страната не е платила 11.535 млрд. куб. м. От руския монополист заявиха, че няма проблеми с транзита на газ през Украйна.

Операторът на украинската газова мрежа "Укртрансгаз" съобщи, че страната през юни е внесла 2 млрд. куб. м газ, което е 2.2 пъти повече спрямо предходния месец. В количествата влизат не само руските доставки до 16 юни, но и т.нар. реверсивни доставки от Европа, чийто денонощен обем е бил 16 млн. куб. м.

От украинския оператор обявяват, че увеличението на вноса на газ е заради сезонното запълване на газохранилищата на страната, където към 30 юни са нагнетени около 14.4 млрд. куб. м. В същото време от "Укртрансгаз" отчитат спад от 17 на сто в транзита на руски газ за Европа през юни, когато през мрежата на странат ас абили пренесени 5.6 млрд. куб. м.

Споделяне

Още от Бизнес