Новакът в политиката Силван Шалом оглави израелската дипломация

Силван Шалом пое от вчера юздите на израелската дипломация в момент, когато Израел е изправен пред исканията на международната общност за разрешаване на конфликта с палестинците.

44-годишният Шалом, който досега заемаше поста финансов министър, беше назначен на престижния пост от премиера Ариел Шарон. Досегашният външен министър Бенямин Нетаняху, който е най-големият съперник на Шарон в партията Ликуд, прие неохотно да стане министър на финансите. Неговото назначение предизвика изненада в политическите среди, тъй като до момента се предполагаше, че той ще остане начело на израелската дипломация.

Някои аналитици видяха в тази размяна на постовете опит на Шарон да се отърве от Нетаняху и на негово място да постави Шалом, който доказа верността си в предишното правителство. Според други това е ясен сигнал, че катастрофалното положение на израелската икономика ще бъде приоритет в програмата на новото правителство на Шарон.

Назначението на Нетаняху за финансов министър придизвика покачване на индексите на борсата в Тел Авив, което се обяснява с либералните му икономически възгледи.

Според други аналитици с новото разпределение на министерските постове Шарон е искал да успокои духовете в Ликуд и да избегне вътрешнополитическа криза. В редакционна статия в. Йедиот Ахронот отбелязва, че Шарон щеше да си спечели смъртен враг, ако беше оставил Силван Шалом извън играта, след като вече му беше доверил финансовото министерство. Освен това е вероятно новото лице на дипломатическата сцена да бъде по-склонно да следва наставленията на Шарон, отколкото неговият предшественик Нетаняху, който има твърди външнополитически убеждения.

В момент, когато Израел трябва да се изправи пред засилващия се натиск от страна на международната общност, и главно от страна на САЩ, за решаване на конфликта с палестинците, може да се запитаме дали Шалом е най-подходящият човек за външен министър.

"Силван Шалом ще бъде ли в състояние да изпълнява задълженията на външен министър? Ще може ли да успокои европейците с отстъпчивия си характер или да обясни на телевизионните зрители на Си Ен Ен защо израелски войници убиват палестински деца в ивицата Газа", пита с неприкрита скептичност в. Йедиот Ахронот.

Новият външен министър, който е от туниски произход и чието име означава мир, е известен като твърд поддръжник на политическата линия на Ликуд. Той отдавна настоява за изгонването на палестинския лидер Ясер Арафат от палестинските територии и се противопоставяше на деблокирането на замразените от Израел средства на палестинската власт. Като финансов министър нееднократно отбелязваше, че тежката икономическа ситуация в Израел произтича пряко от конфликта с палестинците. Сега като външен министър той ще трябва да изиграе водеща роля в усилията за прекратяване на насилието и за връщане към мирния процес.

Шалом има няколко дипломи по икономика, право и политика, но дали ще успее да се мери по стил с харизматичния англофон Бенямин Нетаняху или с неговия предшественик, носителя на Нобелова награда за мир Шимон Перес? Шалом, който е журналист по професия, е женен за Джудит Ни-Мозес, наследничка на могъщата вестникарска групировка Йедиот Ахронот. Преди да стане министър на финансите в предишното правителство на Шарон, той беше последователно заместник-министър на отбраната и на науката.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?