Новата данъчна отстъпка за деца - чак през 2022 г.

Антикризисната мярка ще се усети с известно закъснение

Снимка: БГНЕС

Въведеното по-високо данъчно облекчение, с което родителите на 1 250 000 деца в България ще могат да намаляват данъка върху доходите си, ще заработи на практика в края на 2021 г. и началото на 2022 г., става ясно от окончателно приетите от депутатите текстове в закона за бюджета за догодина.

Отстъпката ще е върху доходите, изкарани през 2021 г. В данъчната кампания от януари до април 2021 г., когато се декларират доходите от 2020 г., ще се ползва действащият вариант на отстъпката, която е до 20 лв. за едно дете на година и до 40 блв. - за две деца.

Най-рано новият формат на облекчението ще може да се ползва в края на 2020 г., ако родителят е на трудов договор. Тогава той ще може да поиска при годишното изравняване работодателят да му преизчисли надвнесения данък. Родителите, които имат други доходи или искат да ползват облекчението директно, ще получат парите едва в данъчната кампания до края на април 2022 г.

Причината е, че данъчният бонус бе въведен в последния момент и разходите за него – над 140 млн. лв., първоначално не бяха заложени в Бюджет 2021, който и без това е планиран с дефицит от 4.9 млрд. лв.

Според текста родителите ще могат да приспадат от годишната си данъчна основа до 4500 лв. за едно дете, до 9000 лв. - за две и до 1350 лв. - за три и повече. Това значи, че семействата с едно дете ще спестят от данък до 450 лв., с две деца – 900 лв., а с три и повече – до 1350 лв.

Ползването на облекчението няма да е пречка хората с ниски доходи да получават и месечни детски надбавки.

До данъчната отстъпка се стигна след скандал за обхвата на детските надбавки. Първоначално ГЕРБ предложи всички деца да получат надбавки през 2021 г. като антикризисна мярка. Идеята срещна отпор от икономисти и по-богати родители, които твърдяха, че раздаването на пари "на калпак" е лоша социална политика. Впоследствие ГЕРБ реши да върне подоходния критерий и да остави надбавките само за родителите с по-ниски доходи, като пренасочи спестените пари към заплатите на полицаите и лекарите. И тази стъпка обаче разбунтува обществото и по предложение на ВМРО като допълнение към детските надбавки, които останаха само за по-бедните семейства, се въведе и данъчно облекчение за всички родители с облагаеми доходи, независимо от размера им.

Въпреки че идеята беше отстъпката да се ползва като антикризисна мярка, парите реално ще стигнат до семействата чак през 2022 г. Освен това бонусът е разписан в закона само за една година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?