Новата десница се пропука заради фирма на Антоан Николов

Създадената час преди първата сесия на новия Столичен общински съвет (СОС) коалиция между пет десни партии се пропука при гласуването на първата докладна записка на кмета Стефан Софиянски за ликвидиране на фирма, свързана с бившия шеф на СОС Антоан Николов.

Новото мнозинство единодушно избра зам.-председателя на СДС Владимир Кисьов за председател на СОС, като за него гласуваха и четирима от НДСВ, а кандидатът на левицата Мичо Райковски събра само 19 гласа.

Районните кметове не бяха избрани, тъй като, според източници от десницата, все още върви договаряне.

Междувременно кметът Стефан Софиянски обяви, че една от най-атакуваните за корупция фигури в екипа му - главния архитект на столицата Стоян Янев - ще запази поста си.

"Софийски имоти" срещу Общинска банка

Както беше обявил предварително, Софиянски поиска още на първата сесия да бъде ликвидирана общинската фирма "Софийски имоти", а активите ѝ да бъдат предоставени за управление на Столичната община. Решението бе подкрепено само от съпартийците на кмета от ССД, докато съветниците на СДС и коалиция "Гергьовден - БЗНС - НС - ДП" бяха против. "Софийски имоти" също стана известна като един от синонимите за корупция в столичната община, макар че официални данни за дейността ѝ не са изнесени. Мотивите на Софиянски за ликвидация на фирмата, чийто шеф Тошко Добрев стана общински съветник от листата на "Гергьовден - БЗНС - НС - ДП" , бяха, че тя никога не е работила съобразно идеята, заложена при учредяването ѝ.

Лидерите на СДС, Съюза на свободните демократи, БЗНС - Народен съюз, Демократическата партия и Гергьовден подписаха Споразумение за съвместно управление на София. Те се споразумяват да споделят отговорността за реализирането на съвместна програма за управление на общината и за развитието на София до 2007. Общинските съветници от петте формации и кметът Стефан Софиянски ще изработват с консенсус общи позиции по ключови въпроси, свързани с развитието на града, управлението на финансите на столицата и общинските търговски дружества, както и функционирането на Столичния общински съвет и общинската администрация.
още

"Софийски имоти" е създадена като гаранционен фонд за инвестиционни проекти през 1993 по идея на ЕБВР, но от възникването ѝ до сега само в един единствен случай през 1996 тя е гарантирала и то частично задълженията на общината, посочи Софиянски.

Според него, вместо като гаранционен фонд, дружеството действа като своеобразен хибрид между агенция за приватизация, холдинг и фондация.

Въпреки масовите продажби на общинска собственост, реализирани от фирмата, от които почти нищо не влиза в общината, старият СОС не е имал волята да преуреди отношенията си с общинската фирма, каза Софиянски, обяснявайки защо отправя своите предложения към новия Общински съвет.

Точката обаче не влезе в дневния ред на първата сесия, след като СДС и "Гергьовден - БЗНС - НС- ДП" гласуваха против, а шестима от съветниците на БСП се въздържаха.

"Видяхте ли как се пропука антикорупционното мнозинство", подхвърли Софиянски на група журналисти.

В другия край на коридора Тошко Добрев, който беше дясна ръка на бившия шеф на СОС Антоан Николов, обясняваше, че няма защо да се бърза с гласуването на докладната записка, защото така или иначе ще има комисия, която да направи анализ на всички общински фирми. Добрев беше категоричен, че корупция във фирмата му няма, но изрази притеснение, че ако се закрие, ще се създадат условия за това.

Любен Дилов-син от Гергьовден коментира, че няма нищо против да се разгледа първо въпроса за тази фирма, но след това да бъде проверена и дейността на Общинска банка, чието ръководство е свързано с кмета. Според Дилов това е по-важният въпрос, тъй като "Общински имоти" е била подчинена на Общинския съвет, докато банката не е била под такъв контрол.
След като и новият шеф на СОС Владимир Кисьов обясни, че все пак "тука не е Пирогов и няма нищо спешно", общинските съветници гласуваха докладната на кмета да бъде разгледана от комисията, която ще прави анализ на дейността на всички търговски дружества с общинско участие.

Новите общинари се споразумяха за сформирането и на още една временна комисия, която да разгледа концесиите за водата и чистотата.

И двете комисии са съставени от по девет общински съветника и имат срок от шест месеца да приключат проверките си.

Комисията, която ще анализира концесиите, ще се ръководи от Иван Нейков (СДС), а тази, която ще проверява общинските фирми, от лидера на Гергьовден Станимир Зашев. Въпреки, че от БСП настояваха представителството да бъде пропорционално на броя на общинските съветници, бе решено всички групи да имат по 2-ма представители, само НДСВ - един.

Кметът Софиянски настояваше още на първата сесия да бъдат избрани и районните кметове, но председателят на СОС Кисьов това да стане на следващото заседание, в петък.

"Софиянски е свикнал всичко да се решава още първия ден, но сега няма да стане така", бе коментарът на член на НИС.

На първата сесия всяка група в СОС излъчи свой заместник - председател - от СДС това е Борислав Бориславов, от БСП - Мичо Райковски, който и по време на предишния Общински съвет, заемаше този пост, от ССД - Милан Миланов, а от коалиция "Гергьовден"-БЗНС-НС-ДП - Любен Дилов.

Софиянски сам избра заместниците си

От първата сесия отсъства един общински съветник - Венцислав Николов от ССД, който се отказва от поста си и отива на работа в Общинска банка.

Софиянски обяви, че ще има нов секретар на общината - юристът Росен Желязков.

Д-р Радева и Иван Гечев също запазват постовете си на зам.кметове. Софиянски ще има и четирима нови заместници: на финансите - Минко Герджиков, на транспорта - Велизар Стоилов, на образованието и културата Богдан Стефанов и на екологията - Милор Михайлов, който досега беше районен кмет на Банкя от СДС. Освен това се предвижда създаването и на две нови направления в работата на общината - едното е евроинтеграцията, а другото е сигурността, както настояваше СДС.

От СДС казаха, че Софиянски сам е избрал заместниците си и не е имало никакво договаряне.

По предложение на кмета общинарите отмениха наредба на стария СОС, която позволява да се шофира с по-високата от разрешената скорост по някои столични булеварди. По време на предизборната кампания БСП атакува кмета за това решение. Той се ангажира да предложи отмяната му и обясни, че е бил в отпуск, когато е взето.

Общински съвет гласува още илюзионистът Астор да бъде признат за почетен гражданин на София, във връзка със шестдесетгодишния му юбилей.

Споделяне

Още от България