Новата ЕК встъпи в длъжност 10 години след влизането в сила на Лисабонския договор

Урсула фон дер Лайен

С тържествена церемония в Музея на европейската история в Брюкселв неделя бе отбелязано встъпването в длъжност нановата Европейска комисия под председателството на Урсула фон дер Лайен. Освен нея присъстваха председателите на Европейския парламент Давид Сасоли, на Европейския съвет Шарл Мишел и ръководителката на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард.

С днешната церемония, всъщност, се поставя начало и на мандата на Мишел като председател на Европейския съвет.А на днешния ден се навършват 10 години от влизането в сила на Лисабонския договор, с който ЕЦБ стана част от институциите на ЕС.

За първи път ръководителите на четирите институции на ЕС се събират заедно по такъв повод, посочипредседателят на ЕП Давид Сасоли. Той съобщи, че на 11 декември ЕП ще заседава извънредно, за да чуе предложенията на ЕК за мерки за опазването на околната среда.

Шарл Мишел посочи, че многообразието в ЕС е част от неговата същност. Лисабонският договор ясно определя многообразието като съставна част от европейската ДНК, добави той.

Фон дер Лайен определи днешния ден на годишнина от договора от Лисабон като най-подходящия за начало на работата на новата комисия - пазител на договорите. Тя добави, че общата отговорност на председателите на институциите е да направят така, че ЕС да става все по-силен.

Фон дер Лайен, цитирана от БТА, говори за "бащите и майките" основатели на ЕС. По нейните думи, въпреки отхвърлянето на конституцията на ЕС в началото на века, днес европейците възприемат Одата на радостта като химна на Общността и развяват високо европейското знаме.

Лагард отбеляза, че сред днешните четирима председатели на институциите две са жени и двама са мъже. Тя добави, че последните 10 години са донесли големи промени, но са били време за възстановяване. Изправени сме пред прекрасно предизвикателство, дано последват години на надежда и обновление, допълни Лагард.

В края на церемонията Сасоли и Мишел подариха на Фон дер Лайен копие от договорите на ЕС. Еднотомното луксозно издание е отпечатано на немски език.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?