Новата формула е 10:4:4:3. Нинова вицепремиер с портфейл

"Продължаваме промяната" може да има свой човек във всяко министерство

Новата формула е 10:4:4:3. Нинова вицепремиер с портфейл

Преговарящите за съставяне на правителство и за структурата на бъдещия коалиционен кабинет са на финалната права. Формулата за квотното разпределение на министерства към момента е 10 за "Продължаваме промяната" (ПП), 4 за БСП, 4 за "Има такъв народ" (ИТН) и 3 за "Демократична България" (ДБ). Първоначално от БСП обявиха, че съотношението ще е 8:4:3:2, но още миналата седмица се разбра, че то е претърпяло промяна. 

“Продължаваме промяната“ ще има 10 позиции, заедно с премиер Кирил Петков и двама вицепремиери - това са Асен Василев, който ще бъде и финансов министър, и Калина Константинова, която ще отговаря за административната реформа. Наименованието на това министерство още не е окончателно уточнено, съобщи БНР, като се позовава на свои източници. Очаква се ПП да подпише отделни споразумения с всяка една от останалите три формации. 

За ПП са и министерствата на образованието и на външните работи, като там постовете си запазват съответно Николай Денков и Бойко Рашков, на отбраната - за момента номинация за този пост е служебният премиер Стефан Янев.И още - транспорт, култура и здравеопазване. През почивните дни съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев обявиха официално, че ще предложат на бъдещите си коалиционни партньори Рашков да остане и в редовния кабинет. Очаква се Николай Денков да остане министър на образованието. По неофициална информация ПП ще предложи за министър на здравеопазването настоящия председател на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.

Министерство на икономиката се разделя на две - едното ще е за растеж и иновации и ще бъде оглавено от Даниел Лорер, а другото - ще ръководи държавните предприятия. То отива при БСП и предложението име към този момент е на Корнелия Нинова, която да е и вицепремиер. Преди дни участници в преговорите разказаха пред Mediapool за възможността Нинова да поеме държавните предприятия като вицепремиер и министър. Левицата взема и министерствата на земеделието, туризма и социална политика, както и министерството на икономиката и индустрията. 

"В публичното пространство се тиражира и коментира идеята за създаване на министерство на държавните предприятия, която сама по себе си е абсурдна, и че ще го оглавя аз. С тази спекулация трябва да се спре. Никога между нас и другите партии по време на преговорите не е обсъждано подобно нещо и в проекта за структура на Министерски съвет такова министерство не фигурира", написа в понеделник вечерта във Фейсбук Корнелия Нинова, която по-рано посочи, че в коалиционното споразумение има министерство на икономиката и индустрията.

По-късно пред бТВ Даниел Лорер не потвърди, но и не отрече официално, че ще е министър на растежа и иновациите. Той обаче призна, че е предвидено сегашното Министерство на икономиката да се раздели на две части: "Идеята е настоящото Министерство на икономиката да се фокусира върху промишлеността, а новото Министерство на иновациите и растежа да се фокусира върху оперативните програми и финансовите инструменти за създаване на новата икономика".

Обсъжда се да има по едни човек от ПП във всяко министерство, за да наблюдава какво се случва там, посочи още Лорер.

За “Има такъв народ“ са определени министерствата на външните работи, на енергетиката, на спорта и на регионално развитие. За регионален министър участници в преговорите определят като фаворит е бившият депутат от Реформаторския блок Гроздан Караджов, който беше кандидат за министър и в един от нереализираните кабинети на ИТН през лятото. Още миналата седмица се разбра, че формацията на Слави Трофонов ще има 4, а не първоначално предвидените 3 министерства. От ИТН още не са дали съгласие да имат вицепремиер. За енергиен министър се спряга името на Александър Николов, който бе заместник на сегашния служебен министър Андрей Живков, но бе отстранен от Янев без мотиви, след като ИТН го предложи за министър в своя проектокабинет. Очаква се партията на Трифонов да предложи за външен министър Димитър Гърдев, който в предишния парламент беше председател на външната комисия и повдигна публично въпроса с канадското гражданство на Кирил Петков, който по онова време още беше служебен министър. Вероятно предложението на партията за спортен министър ще е Радостин Василев.

За “Демократична България“ (ДБ) са министерствата на правосъдието, на електронното управление и дигитализацията, и на екологията. До миналата седмица за ДБ бяха предвидени 2 министерства и се очакваше министерството на дигитализацията да иде при ПП и по-конкретно при Калина Константинова, която обаче сега се спряга за вицепремиер. 

Министърът на екологията ще съвместява и поста вицепремиер по климатичните промени. Номинирани за тези позиции са съответно Надежда Йорданова, Божидар Божанов и Борислав Сандов.

Разпределението на позициите и имената все още не са окончателни, възможни са промени в последния момент. Преди ден Кирил Петков посочи, че министрите сами ще си избират екипите, няма да има квоти за заместниците им.

Споделяне

Още по темата

Още от България