Новата газова цена - врътване на кранчето или дърпане на шалтера

Новата газова цена - врътване на кранчето или дърпане на шалтера

Остри заплахи бяха разменени в сряда от страна на "Булгаргаз" за ограничаване на доставките, ако суровината не поскъпне достатъчно от януари, и от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), че при скок над 8% ще се срине енергийната система и ще има режим на тока. Това стана на открито заседание на енергийния регулатор, на което се обсъди предложението на комисията за поетапно увеличаване на газа с по 7.95 на сто на всяко тримесечие до края на 2008 г., вместо исканите от "Булгаргаз" 25.46 на сто от януари с прогноза за повишение от 5 на сто през април, 2 на сто - през юли, и намаление с 6 на сто през октомври.

Така ДКЕВР предложи за окончателно утвърждаване цена на синьото гориво от 1 януари 2008 г. от 358 лв. за 1000 куб. м без ДДС при заявени 416 лв. от държавната компания. От "Булгаргаз" съответно възразиха.

"При цена на входа от 395 лв. за 1000 куб. м, ако ние продаваме на вътрешния пазар за 358 лв., ще генерираме пропуснати ползи за 100 млн. лв. за годината, които при повишение на потреблението над 3 млрд. куб. м. може да стигат и 150-180 млн. лв.", изчисли изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

Председателят на ДКЕВР проф. Константин Шушулов отвърна, че и без това в момента дружеството трупа "куха" печалба, защото не може да си събере вземанията от топлофикациите, които от своя страна имат да прибират задълженията на бита, който пък заради високите цени не си плаща сметките. Той дори обвини "Булгаргаз", че за четвъртото тримесечие не е продавала на утвърдените от регулатора цени, а само с 4 на сто по-високи, което сега допринасяло за шоковото поскъпване на природния газ.

"Това бе решение на борда, което се компенсира с част от дивидента за държавата", отвърна Гогов, а Шушулов подхвърли, че и сега могат да направят същото.

"Ние сме назначени да мислим за баланса на пазар", каза професорът. Той посочи, че ако регулаторът одобри над 20 на сто повишение на газа, топлофикациите автоматично ще поискат вдигане и на техните цени с 16 на сто. Ако променим цената на парното посред зима, оскъпяването за домакинство с 4 радиатора ще е около 100 лв. за сезона, сметна шефът на ДКЕВР. В сумата влизат и допълнителните разходи за извънредно засичане на топломерите, за да се изчисли консумацията по старите и евентуално по новите цени.

По думите му цената на топлоенергията е достигнала тарифата на нощната електроенергия, става непоносима за бита и хората минават на отопление с ток. При ново поскъпване на парното, ще е масов отливът на потребителите, чиято единствена алтернатива са електрическите уреди за топлене. При такова положение обаче енергийната система на страната, която и без това се очертава да работи в дефицит през първото тримесечие, ще се срине. Топлофикациите произвеждат и електроенергия като вторичен продукт, който влиза в общия енергиен баланс. "Нямаме интерес от режим на тока", посочи Шушулов.

Гогов опонира, че ако ДКЕВР им ореже цените, дружеството ще бъде принудено да ограничи доставките за вътрешния пазар, защото има налични пари само да плати количествата за януари. Това трябва да стане до два дни, при 50 процента събираемост на дължимите суми от топлофикационните дружества, за февруари не е сигурно, че ще съберем средства, допълни той. Това означава, че "Газпром" ще спре доставките, които по договор се предплащат. Освен това ще се задейства клаузата "take or pay", при която "Булгаргаз" ще трябва да плаща, дори и да не ползва определените количества суровина.

При спряно газово кранче крайният резултат със спирането на топлофикациите и режим на тока е същият, като очертания от ДКЕВР.

От комисията отново посочиха, че не искат с цената на газа да помпат инфлацията, а от "Булгаргаз" репликираха, че тяхното повишение ще се отрази с 1/10 от процента върху цените от потребителската кошница. "Заради газа ли поскъпна олиото над 3 лв., и хлябът над левче?, попита Гогов. Той призна, че най-потърпевши са топлофикациите и бита, но в същото време отбеляза, че едва 2-5 на сто от населението е газифицирано, а други около 18 на сто ползват централно отопление. "От предприятията потребители на природен газ 60 процента изнасят продукцията си на световните пазари, а там знаем какви са цените", допълни Гогов.

"Защо стоварвате всички мерки върху нас?", попита газовият шеф членовете на ДКЕВР и отбеляза недоумението си как топлофикациите имат да събират от населението много повече от суми от размера на тези, които дължат на газовата компания. Той посочи още, че печалбата на "Булгаргаз" е формирана основно от други дейности, а не от доставките. От прогнозираната печалба от 120 млн. лв. за 2007 г. само около 30 млн. лв. са от дейността по общественото снабдяване, отбеляза Гогов..

Гогов заяви, че компанията може да си позволи санитарния минимум от цена в размер на 390 лв. или повишение от 11 на сто, като при нея загубата още на входа е 5 лв. за 1000 куб. м и в тарифата не влизат таксите за пренос. Тази цена обаче ще позволи на дружеството да плаща на "Газпром" за доставките, въпреки несъбраните вземания от топлофикациите.

Той отбеляза още, че при предлаганото от комисията поетапно повишение на цената компанията не може да бъде компенсирана.

Какво ще е окончателното решение на ДКЕВР за цената на газа, ще стане ясно утре след закрито заседание на комисията.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?