Новата германска министърка подкрепи по-големи разходи за отбрана

Анегрет Крамп-Каренбауер полага клетва като министър в германския парламент

Новата германска министърка на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер подчерта ангажимента си към дългосрочни цели при военните разходи и каза, че финансирането трябва да продължи да се увеличава, за да се посрещнат нуждите на държавата, предаде Асошиейтед прес.

През 2014 г. членовете на НАТО се договориха "да се стремят да се движат напред" и да увеличат разходите за отбрана до 2 процента от техния БВП до 2024 г. Но Германия вече каза, че не очаква да постигне тази цел, заради което САЩ критикуваха Берлин.

Крамп-Каренбауер, която оглавява и партията на Ангела Меркел Християндемокатически съюз, каза в сряда пред депутатите след като положи клетва, че е ангажирана да изпълни целта от 2 процента и до 2024 г. Германия трябва да постигне 1,5 на сто разходи за отбрана. Крамп-Каренбауер изтъкна, че изразходването на средства трябва да остане "на надежден постоянно вървящ нагоре път".

По-малкият партньор в управляващата коалиция на Меркел - социалдемократите, поставят под въпрос целта от 2 процента за разходи за отбрана.

Анегрет Крамп-Каренбауер положи днес клетва като германски министър на отбраната на извънредна сесия на Бундестага.

Тя пое поста от Урсула фон дер Лайен, избрана този месец за председател на Европейската комисия.

Долната камара на германския парламент се събра на сесия въпреки лятната си ваканция. Вестник "Велт" съобщи, че полетите до Берлин на 709 депутати, които са в отпуск, дори и да са с първа класа, се поемат от държавния бюджет. Общо данъкоплатците ще платят 100 000 евро пътни разноски заради извънредната сесия на депутатите. Тъй като пленарната зала е в ремонт, депутатите заседаваха в друга сграда.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?