Новата камара към Върховния съд в Полша не е независима, твърди генералният адвокат на Съда на ЕС

Сградата на Върховния съд във Варшава

Новосъздадената Дисциплинарна камара към Върховния съд в Полша не гарантира съдебната независимост, обяви генералният адвокат на Съда на ЕС Евгени Танчев в свое мнение , огласено в четвъртък.

Той посочва, че Националният съдебен съвет в Полша, който избира членовете на Дисциплинарната камара, е зависим от изпълнителната и законодателната власти.

Тази камара е част от дълбоките реформи в полското правосъдие, прокарани от управляващата консервативна партия "Право и справедливост" (ПиС). Дисциплинарната камара е предназначена да проучва случаи със съдии, принудени да се пенсионират предсрочно съгласно новия закон, отбелязва базираният в Брюксел сайт "Политико".

Огласеното мнение е пореден удар срещу полското правителство, след като Съдът на ЕС постанови в понеделник, че законът, намаляващ възрастта за пенсиониране на членовете на Върховния съд в страната, е в разрез със законодателството на ЕС. Освен това генералният адвокат Танчев излезе миналата седмица с отделно мнение, че друг полски закон – за намаляване на пенсионната възраст на съдиите - също е в нарушение на правилата на Съюза.

В публикуваното сега мнение генералният адвокат Евгени Танчев заявява, че камарата не отговаря на изискванията на законодателството на ЕС за независимост на съда, тъй като органът, който избира членовете ѝ, е зависим от изпълнителната и законодателната власт.

Върховният съд на Полша изпрати запитване до Съда на ЕС дали има достатъчни гаранции за независимостта на камарата.

Председателят на Националния съдебен съвет отхвърли мнението на Танчев, заявявайки пред полската информационна агенция, че то "съдържа изненадващи изявления, с които ние сме съгласни". Той казва още, че съветът е свободен от политическо вмешателство и предупреди, че ако Съдът на ЕС последва мнението на генералния адвокат, "това ще означава намеса в суверенитета на нашата страна".

Мнението на генералния адвокат няма правно обвърващ характер. То обаче обикновено бива потвърждавано от Съда. Магистратите от Съда на ЕС имат три месеца да огласят решението си.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа